Cati bani se castiga din „certificarea ISO”?

Pentru a putea functiona, companiile au nevoie la tot pasul de certificari, avize, aprobari, audituri, controale etc. De calitate, de siguranta, de conformitate, de fiabilitate, de mediu, sociale, medicale si altele. Cele mai multe sunt impuse direct prin reglementari de stat, altele sunt solicitate de diferite organizatii profesionale – nationale, europene si internationale. Certificarea ISO nu presupune, in mod direct, incasarea unor venituri mai mari (ca in cazul semnarii unui contract cu un client nou sau existent). Dar lipsa unui certificat ISO poate insemna pierderea unora dintre cele mai bune si mai mari oportunitati financiare.

Majoritatea intreprinzatorilor /directorilor nu se preocupa suficient de mult de certificarea afacerii lor pentru care muncesc din zori si pana in noapte. Experienta ne-a demonstrat insa ca exact firmele necertificate sunt luate “prin surprindere” si ajung sa aiba nevoie peste noapte de un certificat ISO, moment in care pot pierde contracte de mii / sute de mii de EUR. Ce e cu adevarat interesant e ca managerii tind sa gaseasca tot felul de motive pentru a trata cu indiferenta truda lor de o viata! Pur si simplu nu-si dau seama ca un cost de cateva sute de Euro (500 – 1000 E) poate insemna evitarea pierderii unui contract de 100 000 EUR sau mai mult. Tu cum te asiguri ca afacerea ta nu este eliminata din start din cursa pentru un contract important de mii, sute sau chiar milioane de EUR?

Mai mult decat atat, suntem siguri ca totii managerii isi doresc ca angajatii lor sa lucreze la eficienta maxima, sa fie cat mai productivi, sa comunice cat mai bine intre ei pentru a-si indeplini responsabilitatile si termenele limita. Managerii buni se preocupa sa gaseasca solutii pentru ca angajatii lor sa evite dublarea efortului si timpului necesar pentru a realiza o anumita sarcina, folosirea timpul de lucru pentru cautari de documente prin calculatoare sau email-uri, purtarea de discutii interminabile despre lipsa de comunicare dintre omul de vanzari si departamentul tehnic etc. Tu cum te asiguri ca fiecare angajat al tau este eficient si isi respecta planul de lucru? Implementarea si mentinerea unui sistem de management eficient si eficace va face intotdeauna diferenta intre o companie cu incasari mari si o activitate profitabila pe termen mediu si lung si o companie mica, care se straduieste sa supravietuiasca provocarilor zilnice.

Asadar, obtinerea unui certificat ISO poate produce pentru compania ta toti banii pe care nu ii poti castiga fara detinerea acestui certificat. Cu alte cuvinte, nu castigi bani din certificarea ISO:

  • daca ratezi oportunitatea de a participa la licitatiile in care se solicita obligatoriu ISO;
  • daca ratezi oportunitatea de a incheia contracte cu anumiti clienti mari, la nivel national si mai ales international;
  • daca firma ta nu respecta cerintele legale, nefiind posibil sa iti comercializezi produsele sau serviciile pe piata comunitara fara certificarea ISO;
  • daca nu comunici clientilor tai existenti si potentiali ca esti preocupat permanent de satisfacerea cerintelor lor, iar acest lucru nu se rezuma doar la declaratia ta si atat, ci a fost evaluat si certificat de un organism de certificare acreditat, independent si impartial;
  • daca in firma ta domneste haosul iar timpul in care s-ar fi putut produce mai multi bani este folosit de angajatii tai pentru cu totul alte activitati neproductive.

by Lavinia Marin

Fondator & Manager

CISEO – One Stop Shop