Certificare ISO 22000

Sistemul de Management al Sigurantei Alimentare

Certificarea unui sistem de management al sigurantei alimentelor are la baza urmatoarele standarde de referinta pe care organizatia dovedeste ca le-a implementat:

SR EN ISO 22000:2005; DS 3027 E :2002 (ISO 15161:2005, CCvd-HACCP 1999, CAC/RCP 1 – 1969, Rev. 4 (2003) – Codex Alimentarius)
Scopul procesului de certificare ISO 22000 este evaluarea conformitatii sistemului de management al sigurantei alimentelor.

Organizatia urmareste dezvoltarea unui sistem managerial eficient ce asigura controlul intern al proceselor si activitatilor din cadrul organizatiei, ce tin de siguranta alimentelor, unul dintre cele mai importante obiective ale ISO 22000 fiind cresterea satisfactiei clientului prin indeplinirea cerintelor sale.

Citeste mai mult despre Certificare si Implementare ISO in domeniul Industrie Alimentara

Pret certificare ISO 22000

In general, pretul pentru certificare ISO 22000 este influentat de factori precum:

  • dimensiunea organizatiei in care se va efectua auditul de certificare ISO 22000 (numar de angajati, locatii certificate, etc),
  • domeniul de activitate certificat,
  • termenul de obtinere a certificatului ISO 22000
  • motivul / scopul detinerii certificatului ISO 22000.

Pret certificare ISO 22000

Pasi certificare ISO 22000

Pasii pentru certificare ISO 22000 sunt aceiasi ca in cazul certificarii oricarui sistem de management:

  1. Cererea de Oferta pentru certificare ISO 22000
  2. Cererea de Aplicare pentru certificare ISO 22000
  3. Contractul de certificare ISO 22000
  4. Auditul de Certificare ISO 22000
  5. Emiterea Certificatului ISO 22000
  6. Auditul de supraveghere anuala ISO 22000,
  7. Recertificare ISO 22000 .

Procesul de certificare ISO 22000 se finalizeaza cu obtinerea certificatului ISO 22000.

Termene certificare ISO 22000

Termenul de finalizare a procesului de certificare ISO 22000 si de obtinere a certificatului ISO variaza in functie de tipul de certificat ISO 22000, acreditarea detinuta de Organismul de Certificare, daca ISO 22000 face parte sau nu dintr-un sistem de management integrat, domeniul de activitate si dimensiunea organizatiei certificate.

Un certificat ISO 22000,care atesta conformitatea cu Sistemul de Management al Sigurantei Alimentare este valabil, de regula, timp de 3 ani de la data emiterii.

Auditul de certificare ISO 22000

Pe parcursul auditului de certificare ISO 22000, auditorii:

  • verifica:
    • Documentatia ISO 22000 (Manual, Proceduri de sistem, Proceduri operationale, Inregistrari)
    • Implementarea Sistemului de Management al Sigurantei Alimentare
  •  evalueaza conformitatea organizatiei cu:
    • cerintele legale,
    • cerintele standardului ISO 22000 si
    • cerintele specifice organizatiei respective.

 

Pe parcursul auditului de certificare ISO 22000 se evalueaza urmatoarele procese tratate in cadrul sistemului de management al sigurantei alimentare:

  • Politica si obiectivele calitatii
  • Responsabilitate si autoritate
  • Comunicarea cu clientul
  • Comunicarea interna
  • Analiza managementului
  • Managementul resurselor
  • Controlul documentelor
  • Controlul inregistrărilor
  • Instruirea personalului
  • Identificarea si analiza cerintelor pietei/clientilor
  • Aprovizionare
  • Productie
  • Identificare si trasabilitate
  • Controlul echipamentelor de inspectii, masura si incercari
  • Manipulare, depozitare, ambalare, livrare
  • Monitorizarea satisfactiei clientului
  • Audituri interne
  • Inspectii si incercari
  • Monitorizarea proceselor
  • Controlul neconformitatilor
  • Analiza datelor
  • Îmbunatatirea continua

In urma auditului de certificare ISO 22000, auditorii intocmesc un raport de audit in care mentioneaza:

– dovezile pentru conformitatea cu cerintele sistemului de management al sigurantei alimentare / standardului ISO 22000,

– neconformitatile constatate si clasificarea acestora (minore / majore),

– recomandarea auditorului privind acordarea certificatului ISO 22000.

In cazul in care organizatia trece cu succes de auditul de certificare ISO 22000, Organismul de Certificare emite certificatul ISO.

Incepand cu acest moment, compania / organizatia este certificata conform ISO 22000, iar clientul poate folosi certificatul pentru a-si atinge obiectivele de business.

Pe parcursul perioadei contractuale, care de regula este de 3 ani, Organismul de Certificare va efectua audituri de supraveghere, conform clauzelor contractului de certificare. In cadrul unui audit de supraveghere auditorii verifica daca organizatia a mentinut sistemul de management certificat si implementat initial. Trecerea cu succes a auditului de supraveghere atesta continuitatea valabilitatii certificatului ISO.

Avantajele Certificarii ISO 22000

Obtinerea certificatului ISO 22000 aduce societatii / organizatiei urmatoarele avantaje:

  • Indeplinirea cerintelor DSVSA (Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor)
  • Indeplinirea conditiilor de participare la licitatii publice
  • Indeplinirea conditiilor pentru obtinerea de fonduri de la Uniunea Europeana
  • Comercializarea produselor / serviciilor dvs. pe piata europeana
  • Organizarea si optimizarea proceselor interne pentru reducerea riscurilor si imbunatatirea performantelor companiei dvs.
  • Obtinerea sau mentinerea unor contracte cu clienti de talie multinationala
  • Semnarea unor contracte cu furnizori importanti, nationali sau internationali
  • Obtinerea accesului la cele mai mari lanturi de vanzare cu amanuntul din lume.

Ai nevoie de Pachet ISO?

Ai nevoie de Documentatie ISO?

Ai nevoie de CERTIFICAT ISO?

Alege tipul de certificare ISO de care ai nevoie