Cum verific daca un certificat ISO 9001 / ISO 14001 / ISO 45001 este acreditat sau nu?

Clientii nostri ne intreaba zilnic „Cum verific daca un certificat ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 etc. este acreditat sau nu?”

Raspunsul este extrem de simplu: un certificat certificat ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 etc. emis de un Organism de Certificare NU ESTE ACREDITAT daca nu sunt prezente urmatoarele 2 sigle in plus fata de sigla Organismului de certificare ce-l emite:

  1. Un certificat certificat ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 etc. nu este acreditat daca nu poarta sigla unui Organism de Acreditare din aceasta lista :    http://www.iaf.nu/articles/Accreditation_Body_Members_by_Name/52        

Aici sunt listati membrii Formului International de Acreditare IAF – singurul forum care supravegheaza activitatea Organismelor de Acreditare la nivel mondial.

2. Un certificat certificat ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 etc. acreditat poarta, de regula, sigla IAF – Forumul International de Acreditare:  http://www.iaf.nu//articles/About/2

Niciun alt forum/ asociatie/ organizatie la nivel mondial nu este in masura sa ateste acreditarea unui certificat ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 etc. emis de un Organism de Certificare (atentie: Organizatia ISO nu emite certificate, ci emite standardele ISO in baza carora puteti obtine certificarea!)

In cazul in care certificatul emis pentru organizatia dvs. nu contine sigla IAF, pentru a va asigura ca ati primit un certificat acreditat este necesar sa solicitati Organismului de Certificare dovada acreditarii sale emisa de un Organism de Acreditare din lista de la punctul 1 de mai sus. Organismul de certificare trebuie sa fie acreditat pe domeniul dvs. de activitate si pe standardul certificat, iar acest lucru reiese, de regula, din Anexa la certificatul de acreditare emis de Organismul de acreditare. Acest document este public si este dreptul dvs. sa il solicitati pentru a va asigura ca ati primit un certificat acreditat.

In cadrul licitatiilor in care se specifica in caietul de sarcini “certificat ISO acreditatnu este valabil niciun certificat care nu poarta sigla unui Organism de Acreditare din aceasta lista disponibila pe site-ul IAF!!! Indiferent ce va comunica oamenii de vanzari ai organismelor de certificare neacreditate…

Din pacate, piata in domeniul serviciilor conexe standardelor internationale este plina de firme de certificare infiintate peste noapte, cu personal fara experienta in domeniul certificat ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 etc. si care nu comunica informatia corecta clientilor, astfel incat acestia nu stiu ca dau banii pe niste hartii tiparite la imprimanta care nu au nicio valoare!

Intampinam zilnic aceasta situatie insa, din pacate, noi CISEO, putem doar sa va informam CORECT iar decizia va apartine. Cateva zeci de euro pot face o diferenta extraordinar de mare si sa produca pierderi mari atunci cand un certificat certificat ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 etc. este contestat la o licitatie…

by Lavinia Marin

Fondator & Manager
CISEO – One Stop Shop
Agentia pentru Certificare & Implementare Standarde Europene in Organizatii