Emblemele FSC – le vezi peste tot, dar stii diferenta dintre ele?

Emblemele FSC le intalnesti pe milioane de produse din intreaga lume. Cu siguranta in jurul tau exista cel putin un produs cu acesta eticheta, iar acesta poate fi: cutia de cadou, agenda de pe birou, cartea ta preferata, ambalajul de lapte sau masuta din sufragerie. Ce reprezinta aceste embleme?

Simplu spus, ele te asigura ca produsul cumparat de tine este fabricat din lemn provenit din surse responsabile.

Exista trei tipuri de embleme FSC pentru produse:

FSC 100%

Eticheta FSC 100% inseamna ca lemnul din care este fabricat produsul provine in totalitate din paduri certificate FSC. Studiile spun ca o treime din toate produsele certificate FSC sunt FSC 100%. (FSC Global Market Survey Report 2014).

FSC RECYCLED

Eticheta FSC Recycled inseamna ca tot lemnul sau toata hartia folosita este din materiale reciclate (valorificate).

FSC MIX

Eticheta FSC Mix insemna ca lemnul din compozitia produsului este din materiale certificate FSC, materiale reciclate sau din lemn provenit din surse controlate. Sursele controlate exclud:

  • exploatari ilegale,
  • exploatari cu incalcarea drepturilor traditionale si civile,
  • exploatari in paduri cu valori ridicate de conservare (PVRC),
  • exploatari in paduri transformate in plantatii sau in paduri unde au fost plantati copaci modificati genetic.

Acum ca ai aflat ce inseamna aceste etichetari, cu siguranta le vei observa peste tot si vei stii ca ele marcheaza efortul de a te asigura ca acel produs a fost fabricat din materiale forestiere provenite din surse sigure. Alegand un produs certificat FSC, vei contribui la sustinerea exploatarilor responsabile si la protejarea mediului.

Totodata, alegand un produs FSC te vei alatura marilor branduri precum H&M, GAP, Zara and Stella McCartney care vad in certificarea FSC una din solutiile pentru conservarea padurilor la nivel global, pentru promovarea produselor cu continut de fibre reciclate si dezvolatrea de alternative non-lemn.

In acest moment, industria fashion are un impact crescut asupra mediului prin folosirea lemnului pentru fibre precum viscoza, acesta fiind un derivat al celulozei sau pasta de lemn din copacii cu regenerare rapida precum eucaliptul, fagul si pinul sau plate precum bambusul, soia si trestia de zahar.

Vrei sa afli cum si cat costa obtinerea certificarii FSC?