Intrebari frecvente – Aplicarea marcajului CE pe produsele pentru constructii
1.Ce semnificatie are marcajul CE aplicat pe un produs pentru constructii?
Regulamentul privind produsele pentru constructii specifica in cadrul Articolului 8(2): “Prin aplicarea marcajului CE …, fabricantii ar trebui sa arate ca isi asuma responsabilitatea pentru conformitatea respectivului produs cu performanta sa declarata, precum si pentru respectarea cerintelor aplicabile descrise in prezentul Regulament si a acelora referitoare la legislatia de armonizare a Uniunii. ”
In terminologie practica, marcajul CE prezent pe un produs destinat constructiilor indica faptul ca, in ceea ce priveste Regulamentul, produsul respectiv a fost evaluat (testat) pe baza specificatiilor tehnice armonizate aplicabile (standardele armonizate si Documentele de evaluare europeana). Rezultatele acestei evaluari reprezinta o garantie la nivelul intregului lant de valoare in constructii si poate primi aceeasi interpretare oriunde in UE. Mai mult, avand in vedere si alte prevederi legale aplicabile in UE cu privire la aplicarea sa, marcajul CE indica faptul ca produsul respecta toate cerintele aplicabile.
Asadar, marcajul CE perminte produselor pentru constructii sa circule in orice stat membru al UE, fara a mai fi necesar ca aceste produse sa fie supuse unor noi verificari si certificari.
Insotind produsul, o copie a declaratiei de performanta ofera informatii exacte si de incredere cu privire la perfomanta, informatii obtinute prin utilizarea metodelor de evaluare puse la dispozitie de specificatiile tehnice armonizate aplicabile (standardele armonizate si Documentele de evaluare europeana).
Cu siguranta, majoritatea produselor pentru constructii pot avea diferite utilizari preconizate in cladiri sau lucrari de constructii civile si de aceea poate fi necesar ca ele sa fie conforme cu diferite cerinte in ceea ce priveste performanta. Prin urmare, este responsabilitatea designerului de proiect sa indice in mod corect in ce tipuri de proiecte de constructie trebuie folosit produsul respectiv, iar constructorului/ beneficiarului final ii revine responsabilitatea de a achizitiona produsul cu performanta potrivita scopului sau.
Exemplu: pentru a construi un zid despartitor pentru o gradina, pot fi folosite si caramizi cu rezistenta scazuta la compresiune, care nu sunt destinate utilizarii la aplicatii portante, in locul caramizilor care sunt folosite la strctura de rezistenta a unei cladiri. Ambele tipuri de caramida au marcaj CE si sunt comercializate in mod legal pe piata UE. Asadar, declaratia de performanta joaca un rol important in oferirea informatiilor necesare cu privire la produs catre utilizator.
2. Este produsul meu un produs destinat constructiilor? In acest caz, ce trebuie sa fac, in conformitate cu Regulamentul privind produsele pentru constructii?
Un produs este un produs pentru constructii in acceptiunea Regulamentului privind produsele pentru constructii daca este un produs sau un kit fabricat si plasat pe piata cu scopul de a fi incorporat permanent in lucrari de costructii (cladiri sau lucrari de constructii civile) sau daca este o parte integranta a unui astfel de produs/ kit, iar performanta sa afecteaza performanta lucrarilor de constructie in ceea ce priveste cerintele de baza cu privire la lucrarile de constructie.
Cerintele de baza cu privire la lucrarile de constructie sunt urmatoarele:
- Rezistenta si stabilitate mecanica
- Siguranta la utilizare in caz de incendiu
- Sa respecte conditiile de igiena, sanatate, mediu inconjurator
- Siguranta si accesibilitate in utilizare
- Protectie impotriva zgomotului
- Economia de energie si izolarea termica
- Utilizarea responsabila a resurselor naturale
Daca produsul pe care il fabricati este un produs pentru constructii, exista trei posibilitati:
- Aplicarea obligatorie a marcajului CE: Daca produsul intra sub incidenta unui standard armonizat, fabricantii trebuie sa respecte prevederile respectivului standard, sa intocmeasca Declaratia de performanta si sa aplice marcajul CE.
- Aplicarea voluntara a marcajului CE: Daca produsul nu intra sub incidenta unui standard armonizat, fabricantii pot solicita o evaluare tehnica europeana (ETA) (Articolul 21 al Regulamentului), dar nu sunt obligati sa o faca. Daca fabricantul obtine o evaluare tehnica europeana, trebuie sa o foloseasca pentru a intocmi declaratia de performanta si pentru a aplica marcajul CE.
- Recunoasterea reciproca: Daca produsul nu intra sub incidenta unui standard armonizat, iar pentru acest produs nu a fost emisa o evaluare tehnica europeana (ETA), se aplica principiul recunoasterii reciproce. Acesta presupune ca un produs comercializat pe piata unui Stat membru poate fi plasat pe piata oricarui alt Stat membru. Singurele exceptii se aplica daca statele membre au alte cerinte aplicabile definite la nivel national, justificate de anumite preocupari cu privire la securitate si sanatate. Atata timp cat un produs indeplineste conditiile prezentate in acest paragraf (Recunoasterea reciproca), in conformitate cu Regulamentul, nu este permisa aplicarea marcajului CE pe produsul respectiv.
In oricare dintre situatiile prezentate anterior, marcajul CE poate fi impus de alte prevederi legale aplicabile in UE, cum ar fi Directivele privind masinile sau dispozitivele cu voltaj scazut.
3.Care sunt obligatiile unui detailist (distribuitor) care vinde produse pentru constructii in numele fabricantului?
Detailistii (denumiti distribuitori in Regulamentul privind produsele pentru constructii (CPR)) trebuie sa se asigure ca produsul are marcajul CE aplicat (daca este necesar) si ca este insotit de o copie a declaratiei de performanta si, acolo unde este aplicabil, de fise de securitate (Art. 6(5) al Regulamentului), precum si de instructiuni si informatii privind siguranta redactate in limba impusa de Statu membru pe piata caruia este plasat produsul (consultati >lista limbilor Statelor membre).
4. Este obligatoriu ca un produs sa poarte marcajul CE dupa data de 30/06/2013? (tranzitia de la Directiva privind produsele pentru constructii (CPD) la Regulamentul privind produsele pentru constructii (CPR) )
Pentru a comercializa produse pentru constructii pe piata UE dupa data de 30/06/2013, fabricantul are obligatia de a emite o Declaratie de performanta (DoP) si de a aplica marcajul CE daca:
- Produsul face obiectul unui Standard european armonizat iar perioada de coexistenta a luat sfarsit,
SAU
- Daca pentru produsul respectiv a fost emisa o Evaluare tehnica europeana.
NB: Daca se aplica una dintre derogarile prevazute in Articolul 5 al Regulamentului privind produsele pentru constructii, fabricantul are dreptul de a nu intocmi Declaratia de performanta si de a nu aplica marcajul CE. Aceasta decizie ii apartine insa fabricantului, care poate sa emita Declaratia de performanta si sa aplice marcajul CE chiar si in aceste situatii.
5.Inainte de data de 01/07/2013 , un fabricant comercializeaza pe piata europeana un produs care poarta marcajul CE. Ce trebuie sa faca fabricantul pentru a continua sa isi vanda produsul si dupa data de 01/07/2013?
Fabricantul isi poate comercializa produsul in continuare, si dupa data de 01/07/2013, cu conditia sa:
- intocmeasca Declaratia de performanta (DoP) in conformitate cu Anexa III la Regulamentul privind produsele pentru constructii (CPR) si sa puna o copie a acesteia la dispozitia clientului; fabricantii pot intocmi Declaratia de performanta pe baza unui certificat de conformitate sau a unei declaratii de conformitate care au fost emise inainte de 01/07/2013 in acord cu Directiva 89/106/EEC privind produsele pentru constructii;
- fi aplicat marcajul CE, precum si informatiile necesare in conformitate cu Articolul 9(2) din Regulament;
- nu aplice produsului alte marcaje, semne sau inscriptii care pot provoca confuzii cu privire la semnificatia si forma marcajului CE in randul tertelor parti.
6.Dupa data de 01/07/2013, sunt distribuitorii obligati sa retraga din magazine produse primite inainte de 01/07/2013 si care a) au deja marcajul CE aplicat in conformitate cu Directiva privind produsele pentru constructii 89/106/EEC (CPD), dar nu sunt insotite de o Declaratie de performanta?, sau b) nu au marcajul CE aplicat, desi fac obiectul unui standard european armonizat in conformitate cu Regulamentul privind produsele pentru constructii?
- Nu, poate continua sa vanda aceste produse pana la epuizarea stocului primit inainte de 01/07/2013. In cazul produselor ce ii vor fi livrate dupa aceasta data, distribuitorul este obligat sa solicite fabricantului Declaratia de performanta pentru aceste produse si sa le aplice marcajul CE.
7.Daca fabricantul nu a adus modificari produselor sale, este el obligat ca, dupa data de 01/07/2013, sa reinnoiasca testele sau evaluarile de performanta existente ori sa solicite din partea Organismelor notificate noi certificate pentru a le inlocui pe cele emise inainte de 01/07/2013?
Nu, evaluarile nu trebuie refacute, iar certificatele nu trebuie reinnoite dupa data de 01/07/2013.
In cazul in care fabricantul nu a adus modificari produselor sale, rapoartele de test / evaluarile si certificarile existente nu trebuie reinnoite decat daca:
- standardele armonizate au fost modificate si cuprind alte metode de testare / evaluare cu privire la caracteristicile esentiale pentru care fabricantul intentioneaza sa declare performanta,SI
- daca aceste modificari ale metodelor de evaluare ar avea ca efect modificari semnificative ale performantei declarate.
Daca organismul de certificare care a emis certificatul nu mai este desemnat prin Regulamentul privind produsele pentru constructii, acest organism nu mai poate efectua evaluari si verificari ale constantei performantelor (AVCP) dupa data de 01/07/2013, prin urmare fabricantul va trebui sa aleaga un alt organism de certificare desemnat prin Regulamentul privind produsele pentru constructii.
8.Este posibil sa se utilizeze o aprobare tehnica europeana pentru a comercializa un produs dupa data de 01/07/2013? Daca da, pentru cat timp?
Fabricantul trebuie sa supuna produsul unei re-evaluari in conditiile in care a schimbat produsul.
Articolul 66 din Regulamentul privind produsele de constructii (CPR) prevede ca aprobarile tehnice europene emise inainte de 01/07/2013 pot fi utilizate in calitate de Evaluari tehnice europene pe toata durata valabilitatii lor.
Prin urmare, fabricantul poate intocmi Declaratia de performanta (DoP), aplica marcajul CE si comercializa produsul pe piata UE pe baza aprobarilor tehnice europene existente.
In momentul in care aprobarea tehnica europeana este aproape de expirare, fabricantul poate solicita o Evaluare tehnica europeana din partea unui Organism de evaluare tehnica (OET) desemnat in conformitate cu Regulamentul. O lista actualizata a Organismelor de evaluare tehnica este disponibila incepand cu data de 01/07/2013 la adresa:
9.In cazul unui produs care nu face obiectul unui standard armonizat, este fabricantul obligat ca, dupa data de 01/07/2013, sa solicite o Evaluare tehnica europeana pentru a comercializa respectivul produs pe piata europeana?
In aceasta situatie, fabricantul nu este obligat sa solicite o Evaluare tehnica europeana. De asemenea, produsul respectiv poate fi comercializat fara Declaratie de performanta si fara marcaj CE.
In plus, fabricantul se poate astepta ca produsul sau sa nu fie refuzat nici pe pietele altor state membre. In acest context este important sa se tina seama ca Regulamentul UE 764/2008 pune bazele procedurale cu privire la aplicarea reglementarilor tehnice nationale in cazul produselor comercializate in mod legal in alte state membre, functionand dupa principiul recunoasterii reciproce.
10. Produsele pentru constructii care au un marcaj national mai pot fi plasate pe piata dupa data de 1 iulie 2013 (daca da, in ce conditi)?
Conform Regulamentului privind produsele pentru constructii (CPR), marcajele de calitate sau cu caracter privat nu mai sunt permise pentru a acoperi acele caracteristici care au fost deja incluse in standardele europene armonizate (hENs) (conform Articolului 8(3) din CPR). Asadar, performanta referitoare la caracteristicile esentiale incluse in standardele europene armonizate (hENs) poate fi atestata doar prin utilizarea marcajului CE.
In cazul produselor la care nu se face referire in hENs, dispozitiile nationale sau practicile de instalare pentru marcajele nationale nu trebuie sa le favorizeze fata de produse ce nu au astfel de marcaje aplicate.
11. Categoriile tehnice definite prin Directiva privind produsele pentru constructii 89/106/EEC (CPD) (care au fost incluse in standardele armonizate mentionate in OJEU) sunt in continuare valabile in conformitate cu Regulamentul privind produsele pentru constructii 305/2011/EU (CPR)?
Da, sunt valabile: sunt considerate categorii/ clase in conformitate cu Articolul 2(7) din Regulament si trebuie utilizate astfel atunci cand Statele membre stabilesc cerintele cu privire la performanta produselor pentru constructii, precum si atunci cand fabricantii declara performanta produselor lor.
12. Nivelurile-prag stabilite prin Standardele europene armonizate si citate in OJEU prin Directiva privind produsele pentru constructii trebuie respectate in continuare, prin intermediul Regulamentului privind produsele pentru constructii?
Da, trebuie respectate in continuare: sunt stabilite astfel nivelurile minime (sau maxime) pe care trebuie sa le atinga produsele pentru constructii pentru a putea fi plasate pe piata.
13.Un comerciant cu amanuntul vinde un produs, care nu este manufacturat de catre el/ea, folosindu-si propria denumire. Ii este permis acestui comerciant cu amanuntul sa utilizeze declaratia de performanta (DoP) intocmita de fabricantul real? Daca nu, este necesar ca declaratia de performanta (DoP) intocmita de detailist sa fie bazata pe certificarile obtinute de la un organism notificat?
Comerciantii cu amanuntul (conform Regulamentului privind produsele pentru constructii (CPR) acestia sunt denumiti distribuitori) care plaseaza pe piata produse pentru constructii sub denumirea proprie sunt considerati fabricanti (cf. Articolului 15). Prin urmare, acestia trebuie sa intocmeasca propria declaratie de performanta (DoP) pentru produsele respective.
Implicarea Organismelor Notificate (conform Articolului 39 al CPR) depinde de sistemul de Evaluare si verificare a constantei performantelor (AVCP) care se aplica produsului in cauza (conform Articolului 28 si Anexei V a CPR). Aceasta informatie este disponibila atat in cadrul standardelor armonizate (hEN), cat si in Deciziile Comisiei referitoare la aceste sisteme
14. Daca este necesara o declaratie de performanta (DoP), produsul respectiv trebuie re-testat in fiecare an, si o noua declaratie de performanta trebuie sa fie re-emisa sau ramane valabila declaratia de performanta in cazul in care prosdusul nu este modificat?
Pentru a evita ingreunarea procesului administrativ, declaratiile de performanta si testele efectuate initial nu trebuie repetate, decat in cazul in care circumstantele sunt modificate (de exemplu, procesul de productie si/sau performanta produsului au suferit schimbari).
Cu toate acestea, produsele pentru constructie pentru care sunt emise declaratii de performanta fac obiectul supravegherii si testarii continue dupa ce primul produs este plasat pe piata pentru a se asigura conformitatea procesului de productie si a performantei produsului cu cele declarate in declaratia de performanta.
15. Care sunt acele „autoritati nationale competente”, in conformitate cu Art 11(8), care pot solicita fabricantului sa le puna la dispozitie toate informatiile si documentele necesare pentru a demonstra conformitatea produsului pentru constructii cu declaratia de performanta si cu alte cerinte aplicabile?
Prin „autoritate nationala competenta” trebuie sa se inteleaga nu doar autoritatile de supraveghere a pietei (organizate la nivel national, regional sau local), ci si orice alta autoritate care are dreptul, conferit de legislatia Statului Membru, de a solicita informatii cu privire la performanta produselor pentru constructii.
Poate fi vorba, de exemplu, despre Autoritatea care elibereaza autorizatii de constructie si care are dreptul de a cere informatii despre performanta produselor instalate intr-o cladire, in contextul verificarii conformitatii cu autorizatia de constructie eliberata.
16. Trebuie ca fabricantul sa includa in marcajul CE si acele caracteristici esentiale pentru care a facut mentiunea “fara performanta determinata” (NPD) in declaratia de performanta?
Art 9(2) al Regulamentului privind produsele pentru constructii expune clar ca “Marcajul CE trebuie urmat de … numarul de referinta al declaratiei de performanta, nivelul sau clasa declarata de performanta, numarul de referinta al …”
Intrucat NPD (=fara performanta determinata) declarant pentru o caracteristica esentiala presupune ca nu se declara performanta, fabricantul nu trebuie sa includa in marcajul CE si acele caracteristici esentiale pentru care a facut mentiunea “fara performanta determinata” (NPD) in Declaratia de performanta.
17. Cum pot afla daca un certificat / raport de test de produs este fals sau nu?
Autoritatile nationale de supraveghere a pietei sunt in primul rand responsabile pentru a investiga aceste cazuri in care sunt ridicate suspiciuni cu privire la legalitatea certificatelor / rapoartelor de test pentru produse emise in conformitate cu Regulamentul privind produsele pentru constructii. Cu toate acestea, o verificare preliminara poate fi efectuata cu ajutorul platformei NANDO pentru a determina daca Organismul Notificat are competenta de a emite anumite certificate / rapoarte de test pentru produs, dupa cum urmeaza:
1) Daca certificatul / raportul de test a fost emis INAINTE DE 1/7/2013,
2) Daca certificatul / raportul de test a fost emis DUPĂ 1/7/2013
Cautand informatia pe site-ul corespunzator, ar trebui sa puteti identifica standardul European (EN) care cuprinde cerintele referitoare la produsul respectiv si apoi, facand click pe acest standard, urmeaza sa fiti transferati catre o pagina ce cuprinde lista tuturor organismelor notificate care au autorizatia de a emite certificate / rapoarte de test pentru tipul respectiv de produs INAINTE DE 1/7/2013(sau DUPĂ 1/7/2013 in al doilea caz). Daca certificatul / raportul de test a fost emis de unul dintre organismele notificate incluse in lista, probabil ca certificatul respectiv este autentic.
In cazul in care standardul European (EN) nu este mentionat in nici una dintre cele doua liste de standard armonizate prezentate anterior, sau daca organismul notificat nu se regaseste pe lista organismelor notificate pentru un anumit standard, va aflati intr-una din urmatoarele situatii: fie aveti in fata un certificat/ raport de test fals, fie organismul emitent nu este notificat in conformitate cu Directiva/ Regulamentul privind produsele de constructie.
In aceste situatii este necesar sa contactati Autoritatile nationale de supraveghere a pietei din statul in care este comercializat produsul respectiv.
Puteti, de asemenea, sa luati legatura cu organismal notificat pentru a solicita o confirmare a autenticitatii certificatului/ raportului de test respectiv.