ISO 50001 – Cresterea eficientei energetice, reducerea costurilor si cele mai bune solutii de imbunatatire a performantelor energetice
Energia este un element esential pentru operatiunile de ordin organizational si poate reprezenta un cost semnificativ pentru orice companie, indiferent de domeniul de activitate. Pe langa faptul ca este un cost economic , energia poate atrage si costuri de mediu si sociale prin epuizarea resurselor si prin contributiile pe care le poate avea la schimbarile climatice.
Dezvoltarea si implementarea tehnologiilor pentru noi surse de energie si pentru surse regenerabile de energie poate lua timp. O organizatie nu poate controla preturile la energie, politicile guvernamentale sau economia mondiala insa poate sa invete sa-si gestioneze eficient resursele de energie.
ISO 50001 – Sisteme de Management al Energiei – Cerinte si ghid de utilizare – este un standard international creat de ISO (International Organization for Standardization). ISO 50001 ofera organizatiilor, mari si mici, din sectorul public sau privat, din productie sau servicii, din orice regiune a lumii, strategii de management pentru cresterea eficientei energetice, reducerea costurilor si cresterea performantei energetice.
Standardul ISO 50001 are la baza un model de sistem de management care este implementat demult la nivel mondial. Acesta poate influenta in mod pozitiv viitorul apropiat al oricarui tip de organizatie in timp ce va sprijini, pe termen lung, eforturile de consolidare a tehnologiilor energetice.
ISO 50001 a fost creat sa asigure companiilor cadrul propice pentru integrarea performantei energetice in practicile lor curente de management. Organizatiile multinationale au astfel acces la un singur standard, armonizat, care ofera printr-o maniera logica si coerenta metodologia potrivita pentru indentificarea si punerea in aplicarea a celor mai bune solutii de imbunatatire a performantelor energetice.
ISO 50001 are scopul sa asiste organizatiile in privinta modului in care consuma, comunica si promoveaza, in prezent, gestionarea resurselor energetice. De asemenea, se asigura ca sunt implementate cele mai bune practice si comportamente de management, facilitand proiecte care au ca obiectiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. In plus, standardul permite integrarea cu actualele sisteme de management, cum ar fi cel de mediu sau cel de sanatate si securitate ocupationala.
Pentru mai multe informatii despre cursurile ISO 50001, clic aici
Pentru mai multe informatii despre certificarea ISO 50001, clic aici