ISO 50001 si mobilitatea electrica, solutia pentru imbunatatirea consumului energetic
Cu toate ca energia este esentiala pentru organizatii, ea implica un cost foarte mare atat pentru organizatii, cat si pentru mediu. Consumul de energie la nivel mondial continua sa creasca in ultimii 40 ani, consumul urmand sa urce cu inca 30% pana in 2040. Schimbarea majora a climei se atribuie consumului de energie si emisiilor de gaze cu efect de sera.
Actionand pentru gestiona in mod eficient consumul de energie, nu doar ca este benefic planetei, dar de asemenea ajuta la economisirea capitalului financiar al organizatiilor si este benefic societatii in ansamblu.
Un sistem de management al consumului de energiei, asa cum este standardul ISO 50001 emis de organizatia ISO, este un proces sistematic ce imbunatateste productivitatea organizatiei, optimizand consumul de energie. Sistemul implica dezvoltarea si implementarea politicilor de energie, stabilirea obiectivelor realizabile in ceea ce priveste consumul de energie si crearea de modele si planuri de actiune pentru a atinge progresul.
Un exemplu de succes in gestionarea consumului energetic, constituie insusi fenomenul mobilitatii electrice care pare ca explodeaza in orasele mari si in economiile in dezvoltare si dezvoltate. Transportul in general pare sa se confrunte cu schimbari majore din perspectiva modului de viata in mediul urban, in special in marile orase. Vehiculele electrice au o popularitate in crestere accentuata iar beneficiile se simt din ce in ce mai profund din punctul de vedere al stilului de viata, consumului energetic optimizat si mai ales al impactului asupra mediului; astfel ca mobilitatea electrica pare sa fie solutia pentru reducerea poluarii aerului si imbunatatirea consumului energetic.
Provocarea emisiilor de dioxid de carbon este o prioritate si se incearca stabilirea unor norme directionate catre producatori, astfel incat masinile puse in vanzare sa aiba un procent de emisii de gaze cat mai scazut, pana la 0. “La nivel european, numarul vehiculelor electrice reprezinta 1% din piata autoturismelor europene. Vorbim despre un procent foarte mic, insa tinta pe care dorim sa o atingem pana in 2030 este ca flota autoturismelor electrice din Europa sa atinga jumatate din intreaga flota.” Se pune accent pe importanta unor astfel de abordari, precum si transmiterea unui mesaj catre comunitati, care pare sa contribuie la stimularea achizitionarii masinilor electrice sau alegerea unor solutii alternative de mobilitate electrica: “In spatiul european, Romania acorda cele mai mari bonificatii la achizitionarea unui vehicul electric – 10.000 euro – masura, care a stimulat piata autoturismelor electrice. Totusi, inca discutam de o infrastructura de alimentare care nu este bine pusa la punct.”.
Astazi , 2.5% din masinile din Romania au motor electric. In 2019 vor fi instalate primele 300 statii de incarcare a vehiculelor electrice, in Bucuresti, Timisoara si Constanta. Ca rezultat al cererii in crestere de masini electrice, s-au luat masuri pentru o eventuala adaptare la diferite distributii de masini electrice care vor fi cumparate in Romania, atat de companii multinationale, cat si de persoane fizice. Este nevoie de colaborari strategice pentru a trece consumatorii la noua era a mobilitatii electrice care are sa aduca schimbari majore si pozitive nu doar in mediu, ci si in economie.
ISO 50001:2018 „Sistemul de Management al Energiei” se poate aplica chiar si companiilor care au responsabilitatea de a facilita mobilitatea electrica in mediul urban sau rural. Prin acest standard, companiile castiga increderea clientilor care contribuie in mod activ la cresterea fenomenului de mobilitate electrica.
Vrei sa afli cat te costa sa obtii o certificare ISO 50001?