Jucariile si aplicarea Marcajului CE
Directiva (2009/48/EC) cu privire la siguranta jucariilor specifica in detaliu cerintele esentiale care trebuie indeplinite de catre producator, importator sau distribuitor, pentru a demonstra conformitatea produsului cu reglementarile UE si pentru a putea aplica marcajul CE.
Directiva (2009/48/EC) se aplica in toate tarile EEA incepand cu data de 20 iulie 2011. Singura exceptie vizeaza prevederile referitoare la substantele chimice, pentru care se aplica o perioada suplimentara de 2 ani pentru tranzitie – pana la data de 20 iulie 2013.
Directiva din 2009 o inlocuieste pe cea adoptata in 1988 (88/378/EEC). Jucariile care sunt conforme cu Directiva din 1988 pot fi puse in continuare pe piata pana la data de 19 iulie 2011, respectiv 19 iulie 2013 in cazul prevederilor referitoare la substante chimice.
In conformitate cu noua Directiva o jucarie este “orice produs sau material conceput sau destinat, in mod exclusiv sau nu, utilizarii pentru joc de catre copiii sub 14 ani”.
Primul pas pe care ar trebui sa il faca orice producator este de a verifica daca produsul sau face obiectul Directivei. Apoi, pentru a se asigura ca jucaria respecta prevederile Directivei, producatorul trebuie sa verifice care standarde armonizate sunt aplicabile. Pe site-ul Directiei Generale pentru Piata Interna, Industrie, Antreprenoriat si IMM-uri este disponibila lista standardelor europene armonizate cu privire la jucarii.
Anexa I la prezenta Directiva cuprinde o lista a tipurilor de produse excluse din Directiva si care nu sunt considerate jucarii. Printre produsele aflate in lista se numara si puzzle-urile cu mai mult de 500 de piese sau suzetele pentru sugari, care nu sunt considerate jucarii, dar pot fi confundate cu acestea. Lista este doar orientativa.
Anexa II la prezenta Directiva cuprinde cerintele de siguranta pe care trebuie sa le respecte produsele. In Anexa V se specifica faptul ca, atunci cand este necesar, pe jucarii trebuie sa existe avertismente cu privire la varsta minima a utilizatorilor produsului respectiv sau cu privire la necesitatea supravegherii de catre un adult.
Va rugam sa consultati Directiva pentru a vedea toate cerintele aplicabile.
Necesitatea implicarii unui organism notificat
Inainte de a demara procedurile de evaluare, este important sa stabiliti daca, in calitate de producator, puteti face aceste evaluari dumneavoastra insiva sau numai cu implicarea unui Organism notificat.
Directiva (2009/48/EC) privind siguranta jucariilor prevede necesitatea implicarii unui organism notificat in cazul in care jucaria respectiva nu respecta in totalitate (sau partial) standardele armonizate, dupa cum se arata in Articolul 13 (si astfel este necesara determinarea conformitatii direct in raport cu cerintele directivei), sau daca producatorul considera ca jucaria trebuie verificata de catre un organism notificat.
Un organism notificat verifica daca un produs este sau nu conform prin efectuarea de evaluari ale conformitatii. De asemenea, se asigura ca documentatia tehnica sustine in mod corect conformitatea produsului.
Atunci cand un organism notificat are certitudinea conformitatii produsului, emite un certificat de conformitate. Apoi, producatorul trebuie sa intocmeasca Declaratia de conformitate, pentru a confirma pe propria raspundere ca produsul sau este realizat in conformitate cu prevederile directivei. Redactarea Declaratiei de performanta constituie o obligatie legala.
Declaratia de conformitate trebuie sa cuprinda detalii cu privire la producator (denumire, adresa), caracteristicile esentiale pe care le respecta produsul, standardele europene sau datele de performanta, numarul de identificare al organismului notificat, precum si o semnatura cu caracter juridic aplicata in numele organizatiei. Pentru mai multe detalii va rugam sa consultati Anexa III la Directiva (2009/48/EC).
Pentru a identifica acele organisme notificate desemnate de statele membre pentru a efectua evaluari de conformitate, verificati baza de date NANDO.
Verificarea conformitatii
In cazul jucariilor produse in conformitate cu standardele europene armonizate, care acopera toate aspectele relevante din punct de vedere al sigurantei, producatorul insusi realizeaza verificari interne ale produsului si intocmeste si semneaza declaratia de conformitate CE.
Inainte de a incepe evaluarea conformitatii produsului, producatorul trebuie sa efectueze separat o evaluare de siguranta cu privire la riscurile ce pot aparea la utilizarea jucariei si o evaluare a expunerii potentiale la aceste riscuri.
In cazul in care standardele armonizate nu exista, au fost aplicate doar partial la producerea jucariei respective sau au fost publicate sub anumite restrictii, ori daca producatorul considera ca jucaria trebuie verificata de o terta parte, aceasta trebuie trimisa unui organism notificat pentru o examinare de tip CE. Organismul notificat evalueaza daca designul tehnic al jucariei respecta cerintele directivei.
Producatorul trebuie, de asemenea, sa se asigure ca modul in care este produsa jucaria respecta prevederile directivei, dar aceasta parte a procesului de productie nu necesita implicarea unui organism notificat.
Detalii cu privire la procedura de evaluare sunt disponibile in Capitolul IV al Directivei (2009/48/EC) privind siguranta jucariilor.
Indiferent daca a fost sau nu implicat si un organism notificat, producatorul trebuie sa intocmeasca declaratia de conformitate CE.
Producatorii sunt obligati sa coopereze cu autoritatile de supraveghere a pietei din fiecare tara pe piata careia sunt plasate jucariile respective. O lista a acestor autoritati poate fi descarcata de pe site-ul Directiei Generale pentru Piata Interna, Industrie, Antreprenoriat si IMM-uri.
Documentatia tehnica
La finalizarea cu succes a procesului de evaluare, este necesara intocmirea documentatiei tehnice, in conformitate cu cerintele Articolului 21 al Directivei (2009/48/EC). Documentele tehnice trebuie sa valideze conformitatea jucariei cu cerintele Directivei. Urmatoarele documente sunt necesare:
- descrierea mijloacelor (de exemplu, un raport de testare sau o fisa tehnica) prin care producatorul garanteaza conformitatea procesului de productie cu standardele la care face referire Art. 13
- acolo unde este aplicabil: un certificat EC de tip intocmit de un organism notificat; copii ale documentelor pe care producatorul le-a inaintat organismului notificat; descrierea mijloacelor prin care producatorul garanteaza conformitatea cu modelul aprobat,
- adresele spatiilor pe care producatorul le utilizeaza pentru producerea si depozitarea produselor, informatii detaliate cu privire la designul si producerea jucariilor.
Producatorul, sau reprezentantul autorizat al acestuia in Comunitatea Europeana, este obligat sa pastreze copii ale documentelor tehnice pe o perioada de 10 ani dupa ce ultimul produs a fost plasat pe piata.
Aplicarea marcajului CE
Dupa parcurgerea etapelor necesare, marcajul CE trebuie aplicat pe produs.
Marcajul trebuie aplicat pe jucarie, pe o eticheta sau pe ambalajul acesteia intr-un loc vizibil, sa fie lizibil si permanent. Daca acest lucru nu este posibil din cauza dimensiunilor produsului, marcajul CE poate fi aplicat pe o eticheta atasata de produs sau pe un fluturas ce insoteste produsul. Daca marcajul CE nu este vizibil din exteriorul ambalajului, el trebuie sa fie aplicat si pe ambalaj.
Marcajul CE consta in initialele ‘CE’ in forma prezentata mai jos:
Elementele ce compun marcajul CE trebuie sa aiba aceeasi dimensiune pe verticala si trebuie sa aiba minim 5 mm. Daca marcajul CE este marit sau micsorat, proportiile reprezentate in imaginea tip grila de mai sus trebuie respectate.
In cazul in care produsul se supune altor directive ce trateaza alte aspecte si ofera si indicatii privind marcajul ‘CE’, documentele insotitoare trebuie sa indice si faptul ca produsul respecta normele din respectivele directive.
Cu toate acestea, atunci cand una sau mai multe directive permit fabricantului, intr-un interval de tranzitie, sa aleaga ce clasificare sa aplice, marcajul ‘CE’ trebuie sa indice doar conformitatea cu acele directive aplicate de catre fabricant. In aceste cazuri, particularitatile directivelor aplicate, asa cum au fost acestea publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, trebuie indicate in acele documente, avize sau instructiuni (emise in conformitate cu directivele respective) care insotesc aceste produse.
Citeste mai multe despre Siguranta Jucariilor, Plasarea jucariilor pe piata UE