Noua editie a standardului ISO 22000:2018 „Sistemul de Management al Sigurantei Alimentare”
Traim intr-o lume in care aproape doua miliarde de oameni sunt supraponderali sau obezi, dar mai mult de 800 milioane sunt flamanzi. Adaugati la aceasta o populatie in crestere care este estimata ca va ajunge la 9,7 miliarde in 2050 – adica inca doua miliarde mai multe guri de hranit – si este clar ca productia si distributia de alimente in conditii de siguranta, sustenabilitate si cu proprietati nutritive adecvate reprezinta una dintre ele cele mai mari provocari.
Tenologia ne-a transformat vietile – de la modul in care traim la ceea ce mancam.
Intr-adevar, tehnologia a transformat productia globala de alimente, ridicand oamenii din intreaga lume din saracie si foamete. Aceasta este vestea buna. Vestea mai putin buna este in ceea priveste utilizarea de ingrasaminte, agrochimicale si tehnici de irigare sofisticate, care au dus la o dependenta tot mai mare, la nivel global pentru culturile cu randament ridicat, cum ar fi culturile de grau, porumb si orez, lasandu-ne vulnerabili in fata oricarui esec care ar putea interveni pe parcursul lantului lor de aprovizionare. Conform previziunilor, cererea de hrana pentru oameni si animale este estimata sa se dubleze, cel putin, in urmatoarele trei decenii. Pe masura ce avansam in Era celei de-a patra revolutii industriale, va trebui sa folosim noile tehnologii – cum ar fi dronele, inteligenta artificiala, robotica – pentru a hrani lumea intr-un mod sustenabil si accesibil, precum si pentru a proteja resursele naturale ale planetei.
Cum poate implementarea standardului ISO 22000 “Sistemul de Management al Sigurantei Alimentare” si certificarea sa sa ajute la rezolvarea acestor provocari?
ISO 22000 “Sistemul de Management al Sigurantei Alimentare” este un standard general, prin urmare principiile sale pot fi utilizate pentru toate tipurile de industrii alimentare care depind de gandirea evaluarii riscurilor. ISO 22000 ofera acestor organizatii responsabilitatea de a manipula productia proprie si produsele alimentare pe baza propriilor cunostinte si experiente. Desigur, intregul sistem se bazeaza pe o documentatie si o analiza adecvata a rsicurilor, iar auditul efectuat de terti ofera garantia ca societatea se ridica la un nivel acceptabil de calitate pentru o industrie alimentara moderna.