Noua editie a standardului ISO 22000:2018 Sistemul de Management al Sigurantei Alimentare

Traim intr-o lume in care aproape doua miliarde de oameni sunt supraponderali sau obezi, dar mai mult de 800 milioane sunt flamanzi. Adaugati la aceasta o populatie in crestere care este estimata ca va ajunge la 9,7 miliarde in 2050 – adica inca doua miliarde mai multe guri de hranit – si este clar ca productia si distributia de alimente in conditii de siguranta, sustenabilitate si cu proprietati nutritive adecvate reprezinta una dintre ele cele mai mari provocari.

Tenologia ne-a transformat vietile – de la modul in care traim la ceea ce mancam.

Intr-adevar, tehnologia a transformat productia globala de alimente, ridicand oamenii din intreaga lume din saracie si foamete. Aceasta este vestea buna. Vestea mai putin buna este in ceea priveste utilizarea de ingrasaminte, agrochimicale si tehnici de irigare sofisticate, care au dus la o dependenta tot mai mare, la nivel global pentru culturile cu randament ridicat, cum ar fi culturile de grau, porumb si orez, lasandu-ne vulnerabili in fata oricarui esec care ar putea interveni pe parcursul lantului lor de aprovizionare. Conform previziunilor, cererea de hrana pentru oameni si animale este estimata sa se dubleze, cel putin, in urmatoarele trei decenii. Pe masura ce avansam in Era celei de-a patra revolutii industriale, va trebui sa folosim noile tehnologii – cum ar fi dronele, inteligenta artificiala, robotica – pentru a hrani lumea intr-un mod sustenabil si accesibil, precum si pentru a proteja resursele naturale ale planetei.

Cum poate implementarea standardului ISO 22000 “Sistemul de Management al Sigurantei Alimentare” si certificarea sa sa ajute la rezolvarea acestor provocari?

ISO 22000 “Sistemul de Management al Sigurantei Alimentare” este un standard general, prin urmare principiile sale pot fi utilizate pentru toate tipurile de industrii alimentare care depind de gandirea evaluarii riscurilor. ISO 22000 ofera acestor organizatii responsabilitatea de a manipula productia proprie si produsele alimentare pe baza propriilor cunostinte si experiente. Desigur, intregul sistem se bazeaza pe o documentatie si o analiza adecvata a rsicurilor, iar auditul efectuat de terti ofera garantia ca societatea se ridica la un nivel acceptabil de calitate pentru o industrie alimentara moderna.

De la prima publicare a standardului ISO 22000 in 2005, operatorii ce intervin in lantul de aprovizionare din industria alimentara s-au confruntat cu noi provocari in materie de siguranta alimentara, ceea ce a acutizat nevoia actualizarii standardului. Oricum, standardele ISO sunt revizuite la fiecare  cinci ani pentru a asigura utilitatea si relevanta lor pentru mediul de afaceri.  Din acest motive, inclusiv standardul ISO 22000 “Sistemul de Management al Sigurantei Alimentare” a fost revizuit, editia noua fiind publicata in iunie 2018.

Revizuirea standardului a fost realizata de specialisti din peste 30 de tari cu experienta in stabilirea, implementarea si auditarea sistemelor de management al sigurantei alimentare.

Schimbarile aduse acestui standard includ modificari ale structurii sale, precum si clarificarea conceptelor cheie cum ar fi:

  • High Level Structure (HLS): pentru a facilita utilizarea standardelor de catre organizatiile care implementeaza mai mult de un sistem de management, noua versiune a standardului ISO 22000 are aceeasi structura ca toate celelalte sisteme de management ISO, si anume structura HLS. Noua structura stabileste un cadru care ajuta organizatiile sa integreze mai bine cerintele standardului.
  • Abordarea ce tine de managementul riscului: standardul include acum o abordare diferita a intelegerii managementului riscului. Conceptul de „risc” este in acest caz folosit in diverse moduri si este important ca organizatiile din sectorul alimentar sa distinga intre evaluarea pericolelor la nivel operational si riscul ca oportunitate pentru dezvoltarea organizatiei.
  • Ciclul PDCA: aici standardul clarifica ciclul Plan-Do-Check-Act (Planifica-Realizeaza-Verifica – Actioneaza), prin faptul ca vor avea doua cicluri separate ale standardului, cicluri ce conlucreaza: unul care acopera sistemul de management si celalalt, acoperind principiile HACCP (Analiza riscurilor si punctele critice de control). HACCP reprezinta un sistem de principii care ajuta operatorii din sectorul alimentar sa verifice modul in care se manevreaza produsele alimentare si care introduce proceduri pentru a se asigura ca alimentele sunt produse sunt in conditii de igiena si sunt sigure pentru a fi consumate.
  • Procesul de operare: noul standard continue o descriere clara a diferentelor dintre termenii si conceptele cheie, cum ar fi: Critical Control Points (CCPs), Operational Prerequisite Programmes (OPRPs) and Prerequisite Programmes (PRPs).

Prevenirea, reducerea sau eliminarea pericolelor legate de siguranta alimentelor este esentiala pentru mentinerea unui mediu sigur de igiena pe tot parcursul proceselor din lantului alimentar. Standardul revizuit include elemente cheie recunoscute pentru a garanta siguranta alimentelor de la prima actiune din cadrul lantului alimentar pana la consumul produselor alimentare.

Pentru a preveni pericolele din industria alimentara este nevoie de o colaborare buna dintre organizatii si auditori care pot sfatui furnizorii cu privire la cum pot integra standardul international in sistemul lor propriu de management.

Noua versiune a standardului se concentreaza mai mult pe factorii externi ai afacerii alimentare. Acest lucru va ajuta operatorii sa inteleaga riscurile pe care le prezinta produsele alimentare nesigure din punct de vedere al riscului de afaceri si le va consolida pozitia in lantul de aprovizionare cu alimente. In schimb, pentru autoritatile din domeniul sigurantei alimentare, alinierea la ISO 22000 este importanta deoarece le va sprijini activitatea si le va usura munca. In cele din urma, pentru operatorii din sectorul alimentar este important ca acestia sa poata avea incredere ca sistemele lor de gestionare a sigurantei alimentelor respecta legislatia relevanta si ca, in mod ideal, autoritatile legislative sunt convinse ca operatorii din sectorul alimentar respecta cerintele legale atunci cand folosesc standardul ISO 22000 ca sistem de management al sigurantei alimentare.

sursa: ISOfocus – iso.org