CISEO – Pastila Info News Nr. 80
Stiai ca…
… Noul standard ISO 21001:2018 SISTEME DE MANAGEMENT AL ORGANIZATIILOR EDUCATIONALE – Cerinte si ghid de utilizare raspunde unei nevoi critice si continue a organizatiilor educationale de a evalua gradul in care indeplinesc cerintele cursantilor si ale altor parti?
Optzeci si sase de experti din 39 de organisme nationale de standardizare au fost implicati in elaborarea standardului, cu participarea suplimentara a organizatiilor (parti interesate) din diferite sectoare educationale.
ISO 21001:2018 a fost publicat in mai 2018, cand standardul anterior ISO 29990:2010 a fost retras.
ISO 21001:2018 specifica cerintele pentru un sistem de management pentru organizatiile educationale (SMOE) atunci cand o astfel de organizatie:
- trebuie sa-si demonstreze capacitatea de a sprijini dobandirea si dezvoltarea competentelor prin predare, invatare sau cercetare;
- urmareste sa sporeasca satisfactia cursantilor, a altor beneficiari si a personalului prin aplicarea eficienta a unui SMOE, inclusiv a proceselor de imbunatatire a sistemului si de asigurare a conformitatii cu cerintele cursantilor si ale altor beneficiari.
Toate cerintele ISO 21001:2018 sunt generice si se intentioneaza a fi aplicabile oricarei organizatii care utilizeaza un curriculum pentru a sprijini dezvoltarea competentelor prin predare, invatare sau cercetare, indiferent de tipul, dimensiunea sau metoda de livrare.
Standardul ISO 21001:2018:
- poate fi aplicat organizatiilor educationale din cadrul organizatiilor mai mari a caror activitate de baza nu este educatia, cum ar fi departamentele de formare profesionala;
- nu se aplica organizatiilor care produc sau fabrica numai produse educationale;
- ofera un instrument comun de management pentru organizatiile care furnizeaza produse si servicii educationale capabile sa raspunda nevoilor si cerintelor cursantilor si ale altor clienti;
- este un standard de sistem de management de sine statator, aliniat cu alte sisteme de management/standarde ISO (cum ar fi ISO 9001, ISO 14001 etc.) prin aplicarea structurii de nivel inalt.
Cui se aplica acest standard?
Exista o nevoie critica si continua ca organizatiile educationale sa evalueze gradul in care indeplinesc cerintele cursantilor si ale altor clienti, pentru a-si imbunatati capacitatea de a continua sa faca acest lucru.
ISO 21001 se concentreaza pe interactiunea specifica dintre:
✓ o organizatie educationala
✓ cursant
✓ clienti si alte parti interesate relevante.
Procesele educationale actuale devin din ce in ce mai concentrate pe co-creatie, unde relatia traditionala client-furnizor este rafinata intr-un parteneriat de colaborare.
Standardul ISO 21001 contine indrumari cu privire la modul de a oferi calitate in acest nou mediu provocator.
Invatarea presupune internalizarea:
✓ Cunostintelor
✓ Metodelor si abilitatilor
Educatia difera de multe alte sectoare prin faptul ca un proces educational de succes maximizeaza sansa ca un cursant sa reuseasca, desi nu poate garanta acest rezultat.
Efortul si capacitatea atat ale cursantului, cat si ale organizatiei educationale sunt variabile cruciale pentru ca procesul educational sa aiba succes.
Organizatia educationala stimuleaza aceasta internalizare si ofera cadrul, contributia, procesele si resursele de invatare pentru ca aceasta sa aiba loc.
Cu toate acestea, efortul si capacitatea cursantului sunt cele care determina in cele din urma succesul procesului educational.
Cine poate beneficia de ISO 21001?
✓ cursantii si organizatiile educationale din intreaga lume sunt principalii beneficiari ai acestui nou standard al sistemului de management
✓ toate partile interesate (adica toata lumea) vor beneficia de rezultatele sistemelor standardizate de management in organizatiile educationale.
Organizatiile educationale care vor beneficia de standard includ:
gradinite, scoli primare, gimnazii si licee, colegii, universitati, organizatii pentru educatia adultilor, scoli de educatie speciala, organizatii pentru educatie si formare profesionala, centre de meditatii sau de indrumare, organizatii de instruire/training, departamente de educatie/formare, consultanti si furnizori de servicii educationale non-formale, indiferent de sursa de finantare, care pot fi publice (subventionate), private (comerciale), cu fonduri proprii (venituri generate intern) sau non-profit (sponsorizate).
Toate partile interesate implicate in stabilirea cerintelor vor beneficia de prezentul standard international (profesori, parinti, guvern, ONG-uri, sindicate etc.).
Ce beneficii poate oferi ISO 21001 organizatiilor?
✓ O mai buna aliniere a obiectivelor si activitatilor cu politica
✓ Consolidarea responsabilitatii sociale prin furnizarea unei educatii de calitate incluzive si echitabile pentru toti
✓ Invatarea mai personalizata si un raspuns eficient pentru toti cursantii, in special pentru cei cu nevoi educationale speciale si pentru cursantii la distanta
✓ Procese si instrumente de evaluare consecvente pentru a demonstra si a creste eficacitatea si eficienta
✓ Cresterea credibilitatii organizatiei educationale
✓ Capacitatea de a demonstra angajamentul fata de practicile eficiente de management al calitatii
✓ Dezvoltarea unei culturi de perfectionare organizationala
✓ Armonizarea standardelor regionale si nationale intr-un cadru international
✓ Extinderea participarii partilor interesate
✓ Stimularea excelentei si inovatiei
Implementarea unui sistem de management al organizatiilor educationale se bazeaza pe urmatoarele principii:
- Concentrarea asupra cursantilor si a altor beneficiari
- Leadership vizionar
- Implicarea oamenilor
- Abordarea procesului
- Imbunatatirea continua
- Decizii bazate pe dovezi
- Managementul relatiilor
- Responsabilitate sociala
- Accesibilitate si echitate
- Conduita etica
- Securitatea si protectia datelor
Standardele pot fi achizitionate de la membrul ISO national pentru fiecare tara sau din magazinul ISO.
Pentru a sprijini implementarea bunelor practici internationale din standardul ISO 21001 in organizatiile din Romania, CISEO ofera expertilor in domeniu oportunitatea de a se inscrie la cursurile online internationale de formare ISO 21001 LEAD IMPLEMENTER si ISO 21001 LEAD AUDITOR, livrate de un FORMATOR DE RENUME LA NIVEL MONDIAL. Prin intermediul acestor cursuri internationale, cursantii au acces la CERTIFICARE ACREDITATA VALABILA LA NIVEL MONDIAL.
Mai multe detalii aici:
by CISEO® Agentia pentru Certificare & Implementare Standarde Europene in Organizatii
www.ciseo.ro
It was useful for you? Share it if you LIKE it!