Noul standard ISO 45001:2018 Sistemul de Management al Sanatatii si Securitatii Ocupationale
Peste 7600 oameni mor in fiecare zi din cauza accidentelor de munca sau bolilor corelate locului de munca. Anual se raporteaza peste 2,78 milioane cazuri. Din punct de vedere economic, acestea sunt pierderi ce pot fi corelate cu pensionari pe caz de boala sau pensionari anticipate, ceea ce pune presiune pe bugetul de stat, absenta personalului de la lucru, ceea ce scade semnificativ productivitatea organizatiei, si cresterea nevoii de achizitionare asigurarilor de sanatate/viata etc.
Noul standard ISO 45001:2018 emis de organizatia ISO contine un set de bune practici care au ca scop prevenirea accidentelor de munca sau bolilor corelate cu locul de munca. Acesta nu este o revizie a cerintelor standardului OHSAS 18001:2007, ci este un nou standard. De aceea, organizatiile care abordau cerintele securitatii si sanatatii in munca prin standardul OHSAS 18001, trebuie sa isi revizuiasca abordarea si sa se concentreze pe ISO 45001:2018.
Indiferent de rolul avut in organizatie (manager de departament sau personal aflat in conducerea organizatiei), scopul principal este acela ca angajatii sa lucreze in conditii de siguranta si in conditii de lucru care nu pun viata in pericol. Imbunatatirea productivitatii vine din garantia ca oamenii lucreaza in conditii de lucru ce ofera incredere si transparenta in timpul operatiunilor si prestarea serviciilor. Mai mult, raspunsul pozitiv la bunele practici reprezinta o carte de vizita a afacerii respective, intrucat buna reputatie se dezvolta prin respectarea standardelor ce ofera transparenta, incredere si siguranta.
Indiferent daca companiile vor adopta acest standard sau nu, este esential ca ele sa ramana la curent cu ce se intampla si cu noile dezvoltari in domeniul sanatatii si sigurantei la locul de munca.
ISO 45001 Sistemul de Management al Sanatatii si Securitatii Ocupationale este vazut in domeniul Standardelor Internationale ca fiind un prim standard International pentru Sanatate si Securitate in Munca si totodata un reper important ce ofera o schema comprehensiva pentru toate organizatiile de toate dimensiunile care doresc sa-si imbunatateasca practicile si performanta in domeniul SSM.
ISO 45001 are ca scop sa ofere siguranta nu doar angajatilor, ci si a vizitatorilor sau clientilor care au contact direct in organizatii. Pentru a obtine acest impact, este esential controlul factorilor in urma carora pot rezulta boli, leziuni sau chiar deces, prin atenuarea efectelor adverse asupra sanatatii corporale, cognitive si mentale ale persoanelor.
ISO 45001:2018 “Sistemul de Management al Sanatatii si Securitatii Ocupationale – Cerinte si ghid de utilizare” este deci esential deoarece organizatiile raspund de ceea se intampla angajatilor si a celorlalti oamenilor care pot fi afectati de conditiile create.
Respectarea practicilor din cadrul sistemului de management al sanatatii si securitatii in munca (SSM) presupune:
- Asigurarea locurilor de munca sanatoase si sigure;
- Prevenirea ranirii si bolilor cauzate de specificul locului de munca;
- Minimizarea riscurilor si prevenirea pericolelor ce fac referire la SSM prin respectarea prevederilor masurilor de preventie si protectie in mod eficient;
- Managementul riscurilor si oportunitatilor ce fac referire la sanatate si securitate in munca.
- Imbunatatirea si optimizarea continua performantei sistemului SSM.
Decizia implementarii ISO 45001 este una strategica si operationala iar succesul implementarii depinde foarte mult de felul in care se adreseaza problematica SSM la toate nivelele organizatiei, astfel incat cerintele standardului sa se execute in mod efficient.
Cerintele de indrumare pentru utilizarea ISO 45001 se refera la:
- Contextul afacerii
- Rolul managementului conducerii si al leadership-ului
- Riscurile si opportunitatile aplicarii standardului
- Planificarea strategica, operarea si imbunatatirea companiei
- Termeni definiti, concepte, definitii noi sau revizuite ce se aplica standardului international
- Diferentele dintre ISO 45001:2018 si OHSAS 18001:2007
- Felul in care se poate utiliza in mod efficient documentatia specifica organizatiei
Cu toate ca certificarea ISO 45001:2018 nu este obligatorie, aceasta poate contribui la o reputatie mai buna si imbunatatire a proceselor din organizatie daca:
- Se analizeaza contextul organizatiei din punct de vedere Sanatate si Securitate in Munca.
- Se stabileste scopul pentru care se doreste implementarea ISO 45001
- Se stabilesc politicile si obiectivele SSM
- Se defineste expunerea de timp necesara implementarii standardului
- Se adreseaza limitarile de resurse si competente, inaintea implementarii ISO 45001.
Agentia CISEO® este unica Agentie din domeniul certificarii si implementarii standardelor in organizatiile din Romania.
Agentia de certificare si implementare standarde internationale, europene si nationale este organizatia competenta sa furnizeze servicii specializate de informare, educare si intermediere pentru companiile sau profesionistii care doresc sau au nevoie sa demonstreze, in fata autoritatilor statului, partenerilor de afaceri nationali si internationali sau clientilor sai, faptul ca presteaza o activitate comerciala sau profesionala in conformitate cu standardele de bune practici din domeniul lor.
Vrei sa afli cat te costa sa obtii o certificare ISO 45001?