CISEO – Pastila Info News Nr. 78

Stiai ca…

… Organizatiile care isi propun sa aiba succes pe termen lung trebuie sa stabileasca si sa mentina o cultura a conformarii, avand in vedere nevoile si asteptarile partilor interesate, pentru ca aceasta nu este doar baza, ci si o oportunitate pentru o organizatie de succes si durabila?

Noul standard ISO 37301:2021 a fost elaborat de Comitetul Tehnic ISO/TC 309, Guvernarea organizatiilor si publicat in aprilie 2021. Acesta inlocuieste standardul anterior ISO 19600:2014, care a fost retras.

ISO 37301:2021 SISTEME DE MANAGEMENT AL CONFORMARII Cerinte si indrumari pentru utilizare  specifica cerintele si furnizeaza indrumari pentru stabilirea, dezvoltarea, implementarea, evaluarea, mentinerea si imbunatatirea unui sistem eficient de management al conformarii in cadrul unei organizatii.

ISO 37301:2021 se aplica tuturor tipurilor de organizatii, indiferent de tipul, dimensiunea si natura activitatii, precum si daca organizatia este din sectorul public, privat sau non-profit.

Toate cerintele, specificate in acest document, care se refera la un organism de conducere se aplica managementului de top in cazurile in care o organizatie nu are un organism de conducere ca functie separata.

Organizatiile care isi propun sa aiba succes pe termen lung trebuie sa stabileasca si sa mentina o cultura a conformarii, avand in vedere nevoile si asteptarile partilor interesate. Prin urmare, conformarea nu este doar baza, ci si o oportunitate pentru o organizatie de succes si durabila.

Conformarea:

➢ este un proces continuu si rezultatul unei organizatii care isi indeplineste obligatiile

➢ devine sustenabila prin integrarea acesteia in cultura organizatiei si in comportamentul si atitudinea oamenilor care lucreaza pentru aceasta.

Pastrandu-si independenta, este de preferat ca managementul conformarii sa fie integrat cu celelalte procese de management ale organizatiei si cu cerintele si procedurile sale operationale.

Un sistem eficient de management al conformarii la nivel de organizatie permite unei organizatii sa-si demonstreze angajamentul de a respecta:

  • legile relevante
  • cerintele de reglementare
  • codurile industriei
  • standardele organizationale
  • standardele de buna guvernanta
  • cele mai bune practici general acceptate
  • etica si asteptarile comunitatii.

Abordarea unei organizatii in ceea ce priveste conformarea este modelata de conducerea care aplica valorile de baza si buna guvernanta, standardele etice si comunitare general acceptate. Integrarea conformarii in comportamentul persoanelor care lucreaza pentru o organizatie depinde in primul rand de leadership-ul de la toate nivelurile si de valorile clare ale unei organizatii, precum si de recunoasterea si punerea in aplicare a masurilor de promovare a comportamentului conform.

Daca acest lucru nu este valabil la toate nivelurile unei organizatii, exista riscul de nerespectare.

Organizatiile sunt din ce in ce mai convinse ca, prin aplicarea valorilor obligatorii si a managementului adecvat al conformarii, isi pot proteja integritatea si pot evita sau minimiza nerespectarea obligatiilor de conformare ale organizatiei.

Integritatea si conformarea eficace sunt, prin urmare, elemente-cheie ale unei gestionari bune si diligente.

Conformarea contribuie, de asemenea, la comportamentul responsabil din punct de vedere social al organizatiilor.

Unul dintre obiectivele acestui standard este de a ajuta organizatiile sa dezvolte si sa raspandeasca o cultura pozitiva a conformarii, avand in vedere ca o gestionare eficienta si solida a riscurilor legate de conformare ar trebui sa fie considerata o oportunitate, datorita mai multor beneficii pe care le ofera organizatiei, cum ar fi:

Beneficii:

– imbunatatirea oportunitatilor de afaceri si a sustenabilitatii;

— protejarea si consolidarea reputatiei si credibilitatii unei organizatii;

— luarea in considerare a asteptarile partilor interesate;

— demonstrarea angajamentului unei organizatii de a-si gestiona riscurile de conformare in mod eficace si eficient;

— cresterea increderii partilor terte in capacitatea organizatiei de a obtine un succes sustinut;

— minimizarea riscului de contraventie care apare cu costurile aferente si daunele aduse reputatiei.

ISO 37301:2021 SISTEME DE MANAGEMENT AL CONFORMARII – Cerinte si indrumari pentru utilizare:

✓ este potrivit pentru a spori cerintele legate de conformare in alte sisteme de management si pentru a ajuta o organizatie sa imbunatateasca gestionarea generala a tuturor obligatiilor sale de conformare.

✓ specifica cerintele si ofera orientari privind sistemele de management al conformarii si practicile recomandate.

Standardul poate fi achizitionat de la membrul ISO national pentru fiecare tara sau din magazinul ISO.

Pentru a sprijini implementarea bunelor practici internationale din standardul ISO 37301 in organizatiile din Romania, CISEO ofera expertilor in domeniu oportunitatea de a se inscrie la cursurile online internationale de formare ISO 37301 LEAD IMPLEMENTER  si ISO 37301 LEAD AUDITOR, livrate de un FORMATOR DE RENUME LA NIVEL MONDIAL. Prin intermediul acestor cursuri internationale, cursantii au acces la CERTIFICARE ACREDITATA VALABILA LA NIVEL MONDIAL.

Mai multe detalii aici:

by CISEO® Agentia pentru Certificare & Implementare Standarde Europene in Organizatii

www.ciseo.ro

It was useful for you? Share it if you LIKE it!

CITESTE TOATE PASTILELE CISEO

Pastila CISEO nr. 7 – Primul standard ISO a fost publicat in anul 1951

CISEO Info News Nr. 7 Stiai ca… …primul standard ISO…