CISEO – Pastila Info News Nr. 82

Stiai ca…

… Perturbarea cauzata de crize creeaza conditii care pot incuraja schimbari strategice majore, iar standardul international ISO/TS 22393:2021 incurajeaza o schimbare importanta a mentalitatii de la „redresare” la „redresare si reinnoire”?

Noul standard ISO/TS 22393:2021 SECURITATE SI REZILIENTA -REZILIENTA COMUNITATILOR TERITORIALE: Ghid pentru planificarea redresarii si reinnoirii a fost publicat de organizatia ISO in august 2021 (prima editie), fiind pregatit de Comitetul tehnic ISO/TC 292 Securitate si rezilienta

ISO/TS 22393:2021 contine indrumari cu privire la modul in care:

✓se elaboreaza planuri de redresare si strategii de reinnoire in urma unei situatii de urgenta, a unui dezastru sau a unei crize majore (cum ar fi pandemia de COVID-19).

✓se identifica activitatile tranzactionale pe termen scurt necesare pentru a reflecta si invata, a analiza gradul de pregatire a partilor din sistem afectate de criza si a restabili operatiunile pentru a consolida gradul de pregatire.

✓se identifica initiative vizionare pentru a aborda impactul strategic si oportunitatile care au fost expuse de criza si care trebuie gestionate prin initiative transformationale si ambitioase. Standardul distinge o perspectiva pe termen mai lung a redresarii, numita „reinnoire”.

✓atat pentru recuperare, cat si pentru reinnoire, este necesar sa se identifice activitatea scalabila in ceea ce priveste oamenii, locurile, procesele, puterea si partenerii. Planurile de redresare sporesc gradul de pregatire in urma unei crize, iar strategiile de reinnoire sporesc rezilienta.

✓se aplica celor implicati in redresarea si reinnoirea comunitatii, locale, nationale si internationale, inclusiv personalului din sectoarele public, privat, voluntar, comunitar si social, printre altele.

Impactul invaziv si adesea amplu al urgentelor, dezastrelor si crizelor majore (cum ar fi pandemii precum COVID-19) poate aduce necesitatea unei redresari pe termen scurt si a unei reinnoiri ambitioase a comunitatilor.

Astfel de evenimente perturba conditiile normale, expun fragilitatile sistemului si au impacturi care pot provoca suferinte pe scara larga.

Standardul ISO/TS 22393:2021 ofera un cadru pentru evaluarea impactului situatiilor de urgenta, dezastrelor si crizelor majore asupra comunitatilor si abordarea acestora prin planificarea activitatilor de redresare tranzactionala si strategizarea initiativelor de reinnoire transformationala.

In ciuda naturii uneori complexe si prelungite a raspunsului la o criza, planificarea generala a redresarii incepe inainte de aparitia unei crize.

Adaptarea acestor planuri generale de redresare la conditiile specific cu care se confrunta criza este initiata devreme, in timpul raspunsului.

Planurile de redresare adaptate se pot elabora in timpul crizei, astfel incat sa se poata lua masuri rapide la momentul si la scara corespunzatoare pentru a incepe calatoria redresarii.

RECUPERAREA

  • inseamna conceperea, coordonarea si desfasurarea activitatilor tranzactionale pentru a depasi rapid efectele negative ale unei crize cu scopul de a se pregati pentru urmatoarea situatie de urgenta si pentru a initia rezultate pozitive pentru comunitati.
  • este realizata pe termen scurt cu scopul, de exemplu, de a relansa serviciile de baza, de a sprijini temporar mijloacele de subzistenta, de a asigura guvernanta si de a incuraja noile comportamente necesare pentru a permite viata profesionala si sociala.

Aceste activitati tranzactionale abordeaza nevoile imediate, reflectand asupra crizei si invatand lectii pentru a informa activitatile viitoare, a revizui gradul de pregatire pentru crizele viitoare si a restabili parti ale sistemului afectate de criza.

 Perturbarea cauzata de crize creeaza conditii care pot incuraja schimbari strategice majore: „reinnoirea”.

REINNOIREA

➢ este transformarea unor parti ale unui sistem prin initiative strategice ambitioase, pe termen mai lung, care au fost dezvoltate impreuna cu comunitatile.

➢ ar trebui sa incerce sa reconcilieze relatiile rupte cu comunitatile, sa imbunatateasca si sa modifice deficientele, inegalitatile si vulnerabilitatile strategice care au fost scoase la iveala de efectele crizei si care s-au dovedit acum insuficiente ca baza pentru viitor.

In ceea ce priveste ceea ce trebuie recuperat si reinnoit, standardul ISO/TS 22393:2021 se concentreaza pe:

❑ persoanele care au fost afectate de criza,

❑ locurile in care s-a produs impactul si raspunsul

❑ procesele care au fost configurate pentru a satisfice nevoile de raspuns.

Scopul standardului ISO/TS 22393:2021 este, de asemenea, de a sprijini o comunitate internationala de practicieni in recuperare ce vor conduce organizatiile nationale si locale in timp ce se ocupa de urmarile COVID-19.

Virusul a creat noi provocari, precum si oportunitati de redresare la o scara pe care majoritatea partenerilor de rezilienta nu au mai intalnit-o pana acum.

Standardul international ISO/TS 22393:2021 incurajeaza o schimbare importanta a mentalitatii de la „redresare” la „redresare si reinnoire”, care reflecta necesitatea de a revizui rapid gradul de pregatire pentru crizele viitoare si de a demara initiative ambitioase pentru a spori rezilienta locala.

Standardele pot fi achizitionate de la membrul ISO national pentru fiecare tara sau din magazinul ISO.

by CISEO® Agentia pentru Certificare & Implementare Standarde Europene in Organizatii

www.ciseo.ro

It was useful for you? Share it if you LIKE it!

CITESTE TOATE PASTILELE CISEO

Pastila CISEO nr. 7 – Primul standard ISO a fost publicat in anul 1951

CISEO Info News Nr. 7 Stiai ca… …primul standard ISO…