Plasarea jucariilor pe piata UE

Jucariile contribuie la dezvoltarea copiilor si joaca un rol important in acest proces. De aceea jucariile trebuie sa fie produse sigure pentru copii. Este o prioritate sa ne asiguram ca jucariile care ajung pe piata UE nu pun copiii in pericol. Legislatia UE urmareste sa garanteze ca jucariile indeplinesc cerintele referitoare la siguranta, cerinte care sunt foarte stricte, mai ales in ceea ce priveste utilizarea substantelor chimice.

Atunci cand producatorii, importatorii sau distribuitorii vor sa introduca o jucarie pe piata UE, trebuie sa faca dovada ca acest produs este sigur pentru a fi utilizat. Numai acele jucarii care poarta marcajul CE pot fi plasate pe piata UE. Acest marcaj indica faptul ca jucaria respecta cerintele referitoare la siguranta ale UE.

Etape de urmat de catre producatori

Inainte de putea plasa o jucarie pe piata UE, producatorul (indiferent daca provine din UE sau din afara UE) trebuie sa parcurga urmatoarele etape:

 • Realizarea unei evaluari privind siguranta: analizarea riscurilor fizice, mecanice, chimice, electrice, de inflamabilitate, igiena sau radioactivitate, precum si evaluarea posibilitatii de expunere la aceste riscuri.
 • Parcurgerea uneia dintre cele doua proceduri de evaluare a conformitatii, pentru a demonstra ca jucaria respecta cerintele esentiale privind siguranta:
  1. Auto-verificarea: producatorul verifica toate acele standarde armonizate care acopera toate aspectele relevante din punct de vedere al sigurantei si care sunt aplicabile jucariei, apoi se asigura ca procesul sau de productie este conform (procedura de control al productiei interne). Mai multe informatii sunt disponibile in textul Deciziei Nr. 768/2008/EC.
  2. Verificarile realizate de o terta parte: producatorul inainteaza o cerere pentru examinarea EC de tip catre un organism notificat. Organismul notificat examineaza jucaria si emite un certificat de examinare EC de tip in cazul in care jucaria corespunde cerintelor de siguranta ale UE. Producatorii trebuie sa se asigure ca jucariile rezultate din procesele lor de productie respecta tipul de produs aprobat.
 • Intocmirea documentatiei tehnice cuprinzand toate detaliile relevante pentru a garanta conformitatea jucariei produse cu cerintele esentiale privind siguranta.
 • Intocmirea Declaratiei de conformitate EC, prin care se certifica indeplinirea si respectarea cerintelor esentiale privind siguranta. Intocmind acest document, producatorul isi asuma responsabilitatea pentru realizarea jucariei in conformitate cu cerintele esentiale privind siguranta.
 • Aplicarea marcajului CE, fie direct pe jucarie, fie pe o eticheta atasata acesteia, sau pe ambalaj.
 • Aplicarea numelui si adresei producatorului, precum si aplicarea unui element ce permite identificarea trasabila a jucariei (de exemplu, un numar de lot sau un numar serial).
 • Garantarea faptului ca jucaria este insotita de instructiuni de utilizare si de informatii cu privire la siguranta si ca avertismentele necesare sunt incluse.

Etape de urmat de catre importatori

Importatorilor le este permis sa plaseze pe piata UE numai acele jucarii care respecta cerintele privind siguranta. Un importator trebuie sa parcurga urmatoarele etape:

 • Sa se asigure ca producatorul a urmat procedurile de evaluare a conformitatii pentru a demonstra ca jucaria respecta cerintele esentiale de siguranta.
 • Sa se asigure ca producatorul a intocmit documentatia tehnica ce valideaza conformitatea jucariei cu cerintele esentiale de siguranta.
 • Sa pastreze o copie a Declaratiei de conformitate EC care atesta faptul ca au fost respectate cerintele esentiale de siguranta. Intocmind acest document, producatorul isi asuma responsabilitatea in ceea ce priveste conformitatea jucariei cu cerintele de siguranta.
 • Sa se asigure ca marcajul CE este aplicat fie direct pe jucarie, fie pe o eticheta atasata acesteia, sau pe ambalaj.
 • Sa ataseze denumirea si adresa sa produsului.
 • Sa se asigure ca producatorul si-a aplicat pe produs numele si adresa, precum si un element ce permite identificarea trasabila a jucariei (de exemplu, un numar de lot sau un numar serial).
 • Sa se asigure ca jucaria este insotita de instructiuni de utilizare si de informatii cu privire la siguranta si ca avertismentele necesare sunt incluse.

Etape de urmat de catre distribuitori

Distribuitorii trebuie sa dea dovada de grija cuvenita atunci cand plaseaza o jucarie pe piata UE. Un distribuitor trebuie sa verifice daca:

 • marcajul CE este aplicat fie direct pe jucarie, fie pe o eticheta atasata acesteia, sau pe ambalaj;
 • producatorul si-a aplicat pe produs numele si adresa, precum si un element ce permite identificarea trasabila a jucariei (de exemplu, un numar de lot sau un numar serial);
 • importatorul si-a aplicat pe produs numele si adresa;
 • jucaria este insotita de instructiuni de utilizare si de informatii cu privire la siguranta, iar avertismentele necesare sunt incluse.

Directive

Daca produsele dumneavoastra fac parte din categoria Jucariilor, se aplica urmatoarea directiva (2009/48/EC).