Produsele pentru constructii si Marcajul CE

Industria constructiilor detine un rol important in economia UE. Acest sector asigura 18 milioane de locuri de munca directe la nivelul Uniunii Europene. De asemenea, genereaza noi locuri de munca, promoveaza cresterea economica si ofera solutii pentru provocarile ce apar la nivel social, al schimbarilor climatice si energetice. Telul Comisiei Europene este de a sustine acest sector pentru a deveni mai competitiv, mai eficient sub aspectul consumului de resurse si al dezvoltarii durabile.

Provocari adresate industriei constructiilor

Sectorul constructiilor a fost grav afectat de criza financiara si economica. Principalele provocari carora industria constructiilor trebuie sa le faca fata sunt:

• Stimularea cererii: Imbunatatirile aduse pentru cresterea eficientei si renovarile cladirilor existente au cel mai mare potential de stimulare a cererii.
• Training: oferirea de cursuri de specializare si cresterea atractivitatii acestui secor, in special pentru muncitori, colegii tehnice si universitati de profil.
• Inovatie: Asmilarea activa a noilor tehnologii.
• Eficienta energetica si schimbarile climatice: Cladirile sunt responsabile pentru cea mai mare parte a consumului de energie la nivelul UE (40%) si produc aproximativ 35% din emisiile de gaze cu efect de sera.

Masurile pe care le ia Comisia

Obiectivele pe care le urmareste Comisia Europeana sunt de a sustine sectorul constructiilor sa faca fata acestor provocari prin:
• cuantificarea impactului pe care legislatia UE il are asupra acestui sector
• garantarea implementarii totale a Regulamentului privind produsele pentru constructii (CPR)
• consolidarea pietei interne a produselor pentru constructii prin crearea unui limbaj tehnic comun privind performanta produselor pentru constructii
• urmarirea cu atentie a Strategiei pentru competitivitatea durabila a sectorului constructiilor si a intreprinderilor sale (2012), pentru imbunatatirea trainingurilor existente, a procedurilor de ofertare si finantare in sectorul constructiilor
• urmarirea comunicarilor referitoare la Oportunitatile de utilizare eficienta a resurselor in sectorul cladirilor (2014) care au ca obiective imbunatatirea designului, constructiilor, demolarilor si reciclarii produselor pentru constructii, precum si simplificarea datelor cu privire la utilizarea de resurse pentru a reduce deseurile
• urmarirea Strategiei Constructii 2020 si a Pachetului de masuri privind economia circulara prin introducerea Propunerii UE privind gestionarea deseurilor din constructii si demolari (2016), cu scopul de a mari gradul de incredere in procesul de gestionare a deseurilor provenite din constructii si demolari si in calitatea materialelor reciclate din constructii si demolari.

Constructiile si piata locurilor de munca

95% din totalul firmelor de constructii, arhitectura si inginerie civila sunt micro-intreprinderi sau intreprinderi mici si mijlocii (IMM). Initiativele din tarile UE cu privire la cresterea eficientei energetice au un potential ridicat in ceea ce priveste crearea de noi locuri de munca in acest sector.

Constructiile si alte sectoare

In calitate de mare consumator de servicii si produse intermediare, cum ar fi materii prime, produse chimice sau echipamente electrice, sectorul constructiilor are impact asupra multor altor sectoare economice.

Aplicarea marcajului CE pe produsele pentru constructii – pas cu pas

Dupa parcurgerea etapelor necesare, marcajul CE trebuie aplicat pe produs.

Marcajul trebuie sa fie vizibil si lizibil pe produs sau, daca acest lucru nu este posibil datorita naturii produsului, trebuie sa fie aplicat pe ambalaj si pe documentele insotitoare. Marcajul CE consta in initialele ‘CE’ in forma prezentata mai jos:

CE MARCAJ

Elementele ce compun marcajul CE trebuie sa aiba aceeasi dimensiune pe verticala si trebuie sa aiba minim 5 mm. Daca marcajul CE este marit sau micsorat, proportiile reprezentate in imaginea tip grila de mai sus trebuie respectate.

In cazul in care produsul se supune altor directive ce trateaza alte aspecte si ofera si indicatii privind marcajul ‘CE’, documentele insotitoare trebuie sa indice si faptul ca produsul respecta normele din respectivele directive.

Cu toate acestea, atunci cand una sau mai multe directive permit fabricantului, intr-un interval de tranzitie, sa aleaga ce clasificare sa aplice, marcajul ‘CE’ trebuie sa indice doar conformitatea cu acele directive aplicate de catre fabricant. In aceste cazuri, particularitatile directivelor aplicate, asa cum au fost acestea publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, trebuie indicate in acele documente, avize sau instructiuni (emise in conformitate cu directivele respective) care insotesc aceste produse.

Informatii suplimentare utile:

 

Citeste si Cele mai frecvente intrebari referitoare la aplicarea marcajului CE pe produsele pentru constructii