Serviciile de instruire, auditare si certificare in industria aerospatiala

Seria de standarde internationale AS 9100 “Sistemul de Management al Calitatii in Industria Aerospatiala”, bazata pe ISO 9001 Sistemul de Management al Calitatii aplicabil in orice tip de organizatie, indiferent de domeniul de activitate, a fost emisa de IAQG – International Aerospace Quality Group (Grupul International pentru Calitatea Aerospatiala).

IAQG este o organizatie internationala, lansata in anul 1998, care a creat si dezvoltat un set global de standarde cu cerinte comune privind calitatea in industria aerospatiala si de aparare precum si linii directoare privind cele mai bune practici utilizate in industria aerospatiala si de aparare.

Scopul IAQG este de a imbunatati continuu procesele folosite pe intregul lant de aprovizionare din industria aerospatiala si in industria de aparare, pentru a furniza in mod constant produse de inalta calitate, reducand astfel activitatile fara valoare adaugata si costurile in aceasta industrie.

In decembrie 2013, IAQG a devenit o asociatie internationala non-profit in temeiul legii belgiene, cu sediul IAQG din Bruxelles (Belgia). In prezent, exista mai mult de 60 de companii majore din industria aerospatiala care participa la IAQG, care este impartita in 3 zone geografice diferite:
– America (AAQG),
– Asia si Pacific (APAQG) si
– Europa (EAQG).

Astfel, IAQG – Grupul International pentru Calitatea Aerospatiala – este liderul global recunoscut pentru calitate in industria aeronautica, spatiala si de aparare, iar EAQG (Grupul european pentru calitatea aerospatiala) este sectorul european al IAQG, acesta din urma indeplinind rolul unei o organizatii globale europeane care reuneste 33 de companii europene majore si 9 asociatii nationale de comert ce furnizeaza produse si servicii in domeniul aviatiei si apararii. De asemenea, obiectivul EAQG este de a implementa initiative care aduc imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste calitatea si reducerea costurilor pe parcursul intregului lant de aprovizionare prin stabilirea si mentinerea unei cooperari dinamice bazate pe increderea intre companiile internationale din domeniul aviatiei.

Sistemul de Management al Calitatii in Industria Aerospatiala AS9100

Aspectele cheie ale standardului AS9100 includ siguranta, conformitatea si fiabilitatea produselor in industria aerospatiala. Aceste cerinte de calitate sunt esentiale pentru companiile producatoare din industria aerospatiala, care mentin niveluri ridicate de raspundere pentru produsul lor.

Standardele din industria aerospatiala urmaresc:
• Imbunatatirea satisfactiei clientilor, a calitatii si a sigurantei
• Reducerea costurilor si reducerea cerintelor specifice ale clientilor
• Reducerea variatiei cauzate de asteptari multiple
• Reducerea si eficientizarea auditurilor efectuate de-a lungul lantului de aprovizionare aerospatiala

AS9100 se bazeaza pe cerintele ISO 9001, standardul international recunoscut pentru sistemele de management al calitatii, publicat de ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare). Cerintele sale sunt recunoscute in intreaga lume ca baza acceptabila pentru implementarea unui Sistem de Management al Calitatii.

In timp ce standardul ISO 9001 este in general acceptat de orice industrie din intreaga lume, AS9100 este modificat in mod specific pentru companiile aerospatiale.

Alte standarde ce se aplica Industriei Aerospatiale:

ISO 9001 este sistemul de management al calitatii pe care se bazeaza AS9100. In timp ce majoritatea furnizorilor din industria aerospatiala aleg standardul AS9100 pentru certificarea sistemului lor de management al calitatii, exista si optiunea de a certifica organizatia dvs. conform ISO 9001.

ISO 14001 este un sistem de management de mediu care asista companiile in planificarea, monitorizarea si imbunatatirea continua a pozitiei lor competitive si a performantei de mediu. Datorita complexitatii anumitor produse aerospatiale, materialele periculoase sunt adesea utilizate in fabricare sau incorporate in produs. A avea un sistem robust de management de mediu poate ajuta la asigurarea controlului eficient al acestor materiale.

OHSAS 18001  este un sistem international de management al sanatatii si securitatii ocupationale. Acest standard permite companiilor sa controleze riscurile pentru sanatate si siguranta, promovand, in acelasi timp, bunastarea angajatilor si un mediu de lucru sigur. Multi producatori OEM din industria aerospatiala au adoptat OHSAS 18001 pentru a conferi siguranta angajatilor lor.

Management Integrat: toate standardele de mai sus sunt compatibile si usor de integrat unul cu celalalt, ceea ce permite desfasurarea simultana a auditurilor in majoritatea cazurilor. Prin implementarea unor standarde multiple, compania dvs. va vedea beneficiile adaugate pe care le ofera managementul integrat.