Siguranta in producerea si procesarea alimentelor
Schimbarile majore in Siguranta Alimentara au aparut odata cu expansiunea tehnologiei in procesarea, conservarea, ambalarea, stocarea si transportarea alimentelor din anii 60’. La nivel domestic, in intreaga Europa, cresterea capacitatii de refrigerare si a puterii de consum a determinat noi obiceiuri de cumparare si alimentatie. Pentru a intampina cererea crescanda pentru semi-preparate si mancare procesata, lantul de productie in industria alimentara s-a marit. In timp ce acesta a permis indeplinirea cerintelor pietei de masa, a dus de asemenea si la aparitia mai multor factori de risc in siguranta alimentara.
Contaminarea unei singure plante in procesarea unui aliment poate afecta mii de consumatori.. O producatie responsabila, o igiena corespunzatoare si supravegheri atente au devenit absolut necesare pentru siguranta alimentara, de aceea in Europa s-a dezvoltat un organism dedicat sa asigure productia, procesarea si distribuirea alimentelor, conform celor mai inalte standarde posibile.
In Europa, primele reglementari in Siguranta Alimentara au aparut in 1964 si se limitau la produsele din carne. Ulterior, s-a dezvoltat o legislatie in siguranta alimentara, care a cuprins pe rand si alte grupe de alimente; oua, lapte, peste. Introducerea normelor legislative si a reglementarilor a crescut semnificatv nivelul sigurantei alimentare, prevenind, eliminand si reducand contaminarea alimentelor.
In anul 2000 Comisia Europeana pentru siguranta alimentara a publicat White Paper, un set nou de legi si directive, menit sa simplifice si sa clarifice regulile producatorilor din industria alimentara. Unul dintre principiile de baza ale acestui document este “ de la ferma la consumator”, si acopera fiecare pas din lantul de productie de legislatia europena in siguranta alimentului.
In anii urmatori, numeroasele Directive au fost inlocuite cu un set simplificat, cuprinzator si armonizat de reguli in siguranta alimentara, aplicabile in toate etapele productiei. Cel mai reprezentiativ este HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), care permite operatorilor sa identifice si sa controleze activ riscurile si punctele critice din lantul de productie si distributie, aducand conceptul de siguranta alimentara la indemana tuturor celor implicati in lantul de productie.
by Simona Barbascu