Siguranta Jucariilor
Directiva privind siguranta jucariilor 2009/48/EC prezinta criteriile de siguranta pe care trebuie sa le indeplineasca jucariile inainte de a putea fi plasate pe piata UE. Jucariile trebuie, de asemenea, sa fie conforme cu orice reglementare legala aplicabila din spatiul UE. Cerintele esentiale privind siguranta cuprind:
- riscuri generale: sanatatea si securitatea copiilor, precum si a altor persoane, cum ar fi parintii sau ingrijitorii
- riscuri particulare: riscuri fizice, mecanice, chimice, electrice, de inflamabilitate, igiena sau radioactivitate.
Directiva 2009/48/EC privind siguranta jucariilor inlocuieste Directiva 88/378/EEC. Cadrul legislativ este astfel adaptat dezvoltarii tehnologice si aspectelor ce tin de siguranta si care nu erau cunoscute anterior. Punerea in aplicare este aliniata cu asa-numitul Nou Cadru Legislativ.
Noua directiva a trebuit sa fie transpusa in legislatia nationala a fiecarui stat membru pana la data de 20 ianuaie 2011 si este aplicabila incepand cu data de 20 iulie 2011. Cerintele referitoare la siguranta chimica sunt aplicabile incepand cu data de 20 iulie 2013.
Reglementari mai stricte cu privire la substantele chimice
In comparatie cu fosta Directiva 88/378/EEC, Directiva 2009/48/EC privind siguranta jucariilor pune in vigoare reglementari mai stricte cu privire la utilizarea substantelor chimice:
- Utilizarea substantelelor chimice susceptibile de a produce cancer, de a modifica informatia genetica, de a afecta fertilitatea sau un copil nenascut (asa-numite substante CMR) nu mai este permisa pentru producerea acelor componente accesibile ale jucariilor, decat in limita de concentratie stabilita prin Regulamentul privind clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si a amestecurilor.
- 19 metale grele (precum mercurul si cadmiul) sunt interzise, utilizarea lor nemaifiind permisa in alcatuirea acelor parti accesibile ale jucariilor peste limitele definite in Directiva 2009/48/EC privind siguranta jucariilor.
- 55 arome alergene au fost interzise, si inca 11 trebuie mentionate in mod explicit pe eticheta, deoarece prezinta potential alergen pentru anumiti consumatori.
Plasarea jucariilor pe piata UE
Exista doua tipuri posibile de evaluari ale conformitatii pe baza carora este permisa comercializarea jucariilor in UE. Producatorul trebuie sa demonstreze conformitatea jucariei prin intermediul:
- auto-verificarilor, folosind standardele europene armonizate
- verificarilor realizate de o terta parte, cu ajutorul organismelor notificate.
Toate jucariile vandute in UE trebuie sa poarte marcajul CE. Acesta reprezinta garantia oferita de catre producator cu privire la faptul ca jucaria respecta cerintele esentiale de siguranta.
Standarde europene armonizate
Directiva privind siguranta jucariilor nu specifica detaliile tehnice pentru cerintele privind siguranta jucariilor. Detaliile tehnice sunt definite de Organizatia Europeana de Standardizare (CEN, CENELEC).
Organisme notificate
Organismele notificate realizeaza examinari EC de tip si elibereaza certificate EC de tip la finalul acestora. Examinarea EC de tip reprezinta una dintre cele doua proceduri de evaluare a conformitatii prin care este permisa comercializarea jucariilor pe piata UE. Organismele notificate au fost numite de statele membre ale UE.
Baza de date NANDO cuprinde nume si detalii despre organismele notificate care realizeaza evaluari ale conformitatii in scopul respectarii cerintelor enuntate prin Directiva 2009/48/EC privind siguranta jucariilor.
Autoritatile din statele membre
Autoritatile din statele membre au obligatia de a verifica daca jucariile de pe piata UE respecta normele de siguranta. Atunci cand este necesar, autoritatile publice trebuie sa ia masuri adecvate, precum retragerea produsului de pe piata sau interzicerea comercializarii acestuia.
- Autoritatile din statele membre care sunt responsabile pentru implementarea Directivei
- Autoritatile de supraveghere a pietei din statele membre
- Autoritatile din statele membre care sunt responsabile pentru desemnarea organismelor notificate (organisme care efectueaza evaluari ale conformitatii)
Fise informative redactate de Toy Industries of Europe (TIE) in colaborare cu Comisia Europeana:
- Fisa informativa privind Declaratia de Conformitate (126 KB)
- Fisa informativa privind domeniul de aplicare al Directivei 2009/48/EC (128 KB)
- Fisa informativa privind trasabilitatea (116 KB)
- Fisa informativa privind avertismentele (120 KB)
- Fisa informativa privind procedurile de evaluare a sigurantei si evaluare a conformitatii (121 KB)
Acorduri voluntare cu partile interesate
Partile interesate au semnat acorduri voluntare cu Comisia Europeana cu scopul de a imbunatati siguranta jucariilor:
- Acord voluntar intre Comisia Europeana si Toy Industries of Europe
- Acord voluntar intre Comisia Europeana si Eurocommerce, European Retail Round Table, Toy Traders of Europe si European Promotional Products Association
Mai multe informatii
- Ghidul Albastru pentru implementarea regulilor privind produsele UE
- Brosura despre siguranta jucariilor
- Informatii cu privire la siguranta jucariilor pentru consumatori
- Campanie pentru siguranta jucariilor – video
- Website-ul marcajelor CE
- Standarde armonizate referitoare la jucarii
- Siguranta jucariilor in UE – Ghid practic privind obligatiile legale ale producatorilor, importatorilor si distribuitorilor – redactat de Toy Industries of Europe (TIE) in colaborare cu Comisia Europeana