Siguranta Jucariilor

Directiva privind siguranta jucariilor 2009/48/EC  prezinta criteriile de siguranta pe care trebuie sa le indeplineasca jucariile inainte de a putea fi plasate pe piata UE. Jucariile trebuie, de asemenea, sa fie conforme cu orice reglementare legala aplicabila din spatiul UE. Cerintele esentiale privind siguranta cuprind:

  • riscuri generale: sanatatea si securitatea copiilor, precum si a altor persoane, cum ar fi parintii sau ingrijitorii
  • riscuri particulare: riscuri fizice, mecanice, chimice, electrice, de inflamabilitate, igiena sau radioactivitate.

Directiva 2009/48/EC privind siguranta jucariilor inlocuieste Directiva 88/378/EEC. Cadrul legislativ este astfel adaptat dezvoltarii tehnologice si aspectelor ce tin de siguranta si care nu erau cunoscute anterior. Punerea in aplicare este aliniata cu asa-numitul Nou Cadru Legislativ.

Noua directiva a trebuit sa fie transpusa in legislatia nationala a fiecarui stat membru pana la data de 20 ianuaie 2011 si este aplicabila incepand cu data de 20 iulie 2011. Cerintele referitoare la siguranta chimica sunt aplicabile incepand cu data de 20 iulie 2013.

Reglementari mai stricte cu privire la substantele chimice

In comparatie cu fosta Directiva 88/378/EEC, Directiva 2009/48/EC privind siguranta jucariilor pune in vigoare reglementari mai stricte cu privire la utilizarea substantelor chimice:

  • Utilizarea substantelelor chimice susceptibile de a produce cancer, de a modifica informatia genetica, de a afecta fertilitatea sau un copil nenascut (asa-numite substante CMR) nu mai este permisa pentru producerea acelor componente accesibile ale jucariilor, decat in limita de concentratie stabilita prin Regulamentul privind clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si a amestecurilor.
  • 19 metale grele (precum mercurul si cadmiul) sunt interzise, utilizarea lor nemaifiind permisa in alcatuirea acelor parti accesibile ale jucariilor peste limitele definite in Directiva 2009/48/EC privind siguranta jucariilor.
  • 55 arome alergene au fost interzise, si inca 11 trebuie mentionate in mod explicit pe eticheta, deoarece prezinta potential alergen pentru anumiti consumatori.

Plasarea jucariilor pe piata UE

Exista doua tipuri posibile de evaluari ale conformitatii pe baza carora este permisa comercializarea jucariilor in UE. Producatorul trebuie sa demonstreze conformitatea jucariei prin intermediul:

Toate jucariile vandute in UE trebuie sa poarte marcajul CE.  Acesta reprezinta garantia oferita de catre producator cu privire la faptul ca jucaria respecta cerintele esentiale de siguranta.

Standarde europene armonizate

Directiva privind siguranta jucariilor nu specifica detaliile tehnice pentru cerintele privind siguranta jucariilor. Detaliile tehnice sunt definite de Organizatia Europeana de Standardizare (CEN, CENELEC).

Organisme notificate

Organismele notificate realizeaza examinari EC de tip si elibereaza certificate EC de tip la finalul acestora. Examinarea EC de tip reprezinta una dintre cele doua proceduri de evaluare a conformitatii prin care este permisa comercializarea jucariilor pe piata UE. Organismele notificate au fost numite de statele membre ale UE.

Baza de date NANDO cuprinde nume si detalii despre organismele notificate care realizeaza evaluari ale conformitatii in scopul respectarii cerintelor enuntate prin Directiva 2009/48/EC privind siguranta jucariilor.

Autoritatile din statele membre

Autoritatile din statele membre au obligatia de a verifica daca jucariile de pe piata UE respecta normele de siguranta. Atunci cand este necesar, autoritatile publice trebuie sa ia masuri adecvate, precum retragerea produsului de pe piata sau interzicerea comercializarii acestuia.

Fise informative redactate de Toy Industries of Europe (TIE) in colaborare cu Comisia Europeana:

Acorduri voluntare cu partile interesate

Partile interesate au semnat acorduri voluntare cu Comisia Europeana cu scopul de a imbunatati siguranta jucariilor:

Mai multe informatii

Cerere Oferta CISEO - Consultanta Marcaj CE & Certificare de Produs

  • Va rugam sa completati in campul de mai sus urmatoarele detalii: O scurta descriere a produsului / produselor certificate; Ce standarde de produs se aplica? Ce directive europene se aplica? Care este termenul maxim planificat de dvs. pentru obtinerea Marcajului CE?
    Va informam ca datele solicitate mai sus si prin formularele de inscriere sau cererile de aplicare pentru serviciile CISEO si ale partenerilor nostri sunt datele minime necesare pentru satisfacerea cerintelor legale privind intocmirea ofertei, contractului si facturii, pentru exercitarea obiectului legitim de activitate al societatii, inclusiv pentru elaborarea documentelor cerute de ANC, ISCIR, IRCA, SAAS, AMPG si alte organizatii sau organisme de certificare si/sau acreditare nationale sau internationale, sau pentru identificare in cazul eventualelor dispute juridice. Va informam ca depunem toate diligentele pentru a lua masuri in vederea stocarii si prelucrarii datelor cu caracter personal in conditii de siguranta si securitate, conform legislatiei in vigoare. Durata pastrarii acestor date este conform prevederilor legale. Va puteti exercita oricand, dupa trimiterea acesui formular, urmatoarele drepturi: dreptul de a fi informat, dreptul de acces, dreptul la rectificare, dreptul de stergere, dreptul de a restrictiona procesarea, dreptul la portabilitatea datelor, dreptul la obiectii, drepturi legate de luarea de decizii automatizate si de profilare. Va informam ca datele dvs. personale sunt utilizate in scopul contactarii in vederea oferirii de servicii de instruire, implementare si certificare. Obiectul nostru de activitate nu se poate desfasura fara prelucrarea acestor date in scopurile mentionate mai sus. In cazul in care nu sunteti de acord, va rugam sa nu transmiteti cererea dvs.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.