Standardul SA8000® Responsabilitate Sociala – Protejarea drepturilor angajatilor, conditii de munca corespunzatoare si management eficace
Standardul SA8000 este unul dintre primele standarde de certificare sociala din lume care are in vedere modul in care sunt gestionate resursele umane, in general, si drepturile salariatilor precum si conditiile de munca ale acestora, in special. SA8000 defineste cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca o organizatie atunci cand vine vorba de imbunatatirea drepturilor angajatilor, conditiile de la locul de munca si un sistem de management eficace.
Elementele fundamentale ale acestui standard sunt bazate pe Declaratia ONU a Drepturilor Omului, conventiile ILO, normele internationale ale drepturilor omului si legislatia nationala a muncii, SA8000 fiind recunoscut la nivel global drept unul dintre cele mai importante documente reglementatoare din legislatia muncii.
Acesta a fost creat de SAI (Social Accountability International) – organizatie nonguvernamentala, internationala si multi-stakeholder si beneficieaza de acreditarea SAAS (Social Accountability Accreditation Services) – organizatie independenta care acrediteaza si supravegheaza Organismele de Certificare si Furnizorii de cursuri cu scopul de a se asigura ca specializarea SA8000 este livrata intr -un mod coerent si profesional.
Standardul a fost publicat pentru prima oara in anul 1997 iar de atunci a beneficiat de mai multe revizuiri (1999, 2001, 2008 si 2014) scopul fiind acela de a crea un instrument puternic care sa protejeze drepturile fundamentale ale unui angajat prin stabilirea unor structuri si proceduri perfectibile spre a fi implementate de companii din toate domeniile de activitate.
Conform ultimei versiuni a standardului, SA8000:2014, cerintele de responsabilitate sociala reglementeaza:
- Munca prestata de copii
- Munca fortata si obligatorie
- Sanatatea si securitatea
- Libertatea de asociere si dreptul de negociere colectiva
- Practicile disciplinare
- Programul de lucru
- Salarizarea
- Sistemul de management.
Certificarea SA8000 aduce beneficii de ambele parti, pe de o parte angajatilor, prin garantarea unor conditii de munca mai bune, o reducere semnificativa a riscurilor asociate cu specificul activitatii, cunoasterea drepturilor individuale, imbunatatirea comunicarii cu echipa de management sau o salarizare corecta in raport cu serviciile prestate. Pe de alta parte, o companie care dobandeste aceasta certificare poate sa aiba in vedere parteneri noi si stabili de afaceri, imagine imbunatatita si angajati mai fericiti.
Indiferent de domeniul de activitate in care sunteti prezent, fie angajat sau angajator, daca doriti sa dobanditi o astfel de certificare cat mai curand, acum aveti ocazia! Detalii suplimentare despre standardul SA8000 de Responsabilitate Sociala si inscrieri la cursul de Auditor SA8000 va invitam sa gasiti aici: https://ciseo.ro/servicii/curs-auditor-sa8000-brasov.