„BIOSAFETY TRUST CERTIFICATION” – Un nou tip de certificare pentru minimizarea riscurilor de raspandire a epidemiilor in locuri aglomerate si pentru o mai mare incredere in companii

Certificarea de incredere in biosecuritate („BIOSAFETY TRUST CERTIFICATION”) a aparut in urma pandemiei COVID-19 cu scopul repornirii activitatii economice si pentru a oferi cele mai bune practici care sa contribuie la minimizarea riscurilor de raspandire a epidemiilor in locuri aglomerate cum ar fi:  transportul public, locurile de divertisment si locurile sportive (restaurante, teatre, sali de sport, muzee, piscine), facilitati de cazare (hoteluri, centre de congrese, nave de croaziera) si structuri de asistenta medicala (casele de asistenta sociala sau ingrijire persoane varstnice).

Pentru a controla si a preveni contaminarea in contextul muncii, Certificarea practicilor de incredere in biosecuritate se bazeaza pe abordarea sistemelor de management ISO si se combina impreuna cu cele mai bune practici stiintifice impotriva raspandirii infectiilor si cu principiile managementului comportamentului organizational (Organizational Behavior Management – OBM).

Cerintele acestui nou instrument pot fi integrate in sisteme de management existente deja in companii, cum ar fi ISO 45001- Sistemul de Management pentru Sanatate si Securitate Ocupationala. Certificarea de incredere in biosecuritate va completa sistemul de management implementat cu proceduri specifice axate pe prevenirea si controlul infectiilor.

Succesul sistemelor de management in domeniul sanatatii depinde si de comportamentul uman. Pentru a respecta normele stricte de igiena, este necesar ca personalul sa urmeze cursuri de instruire in-house sau open pentru situatii specifice. De asemenea, implementarea si certificarea de incredere in biosecuritate impune ca toti cei implicati sa fie constienti si informati despre masurile preventive recomandate.

Organizatiile care vor detine Certificarea de incredere in biosecuritate („BIOSAFETY TRUST CERTIFICATION”), conceputa pentru prevenirea si atenuarea raspandirii infectiilor, pentru a proteja clientii, angajatii si colaboratorii de amenintarea agentilor biologici, vor face dovada unei atitudini responsabile si proactive, dar totodata si dovada capacitatii proprii de gestionare a riscurilor, precum si a capacitatii de a furniza un serviciu de incredere.

Prin certificarea de incredere in biosecuritate aceste organizatii vor beneficia de reducerea costurilor directe si indirecte cauzate de intreruperile serviciilor, o expunere mai mica la riscurile financiare si reducerea potentiala a primelor de asigurare.

Sursa: https://www.rina.org/en/biosafety-trust-certification

by Simona Barbascu