Principiul recunoasterii reciproce si EA MLA – European Accreditation Multilateral Agreement

Acordul multilateral al European co-operation for Accreditation (EA MLA) este un acord semnat intre membrii EA (European Accreditation) prin  care semnatarii recunosc si accepta echivalenta sistemelor de acreditare operate de membrii semnatari, precum si fiabilitatea rezultatelor evaluarii conformitatii furnizate de organismele de evaluare a conformitatii (OEC) acreditate de membrii semnatari. Aceasta face ca obiectivul Acreditat o data, acceptat peste tot” sa fie eficient.

Acceptarea pe piata a EA MLA si, prin urmare, a rezultatelor evaluarii conformitatii furnizate de OEC acreditate de semnatarii EA MLA este de o importanta majora pentru piata interna din Europa in facilitarea comertului transfrontalier, precum si in demonstrarea conformitatii cu legislatia europeana pentru produsele si serviciile care contribuie la protejarea sanatatii, sigurantei si mediului.

EA MLA este semnat intre membrii EA.

Regulamentul (CE) nr. 765/2008

Autoritatile nationale recunosc echivalenta serviciilor furnizate de organismele nationale de acreditare care au fost supuse cu succes evaluarii inter pares EA (semnatari EA MLA) si, prin urmare, accepta certificatele de acreditare ale organismelor respective si atestatele eliberate de organismele de evaluare a conformitatii acreditate de acestea.

EA MLA este recunoscut la nivel international de IAF (International Accreditation Forum) si ILAC (International Laboratory Accreditation Cooperation). Aceasta inseamna ca un raport de testare sau un certificat acreditat de un semnatar EA MLA este, de asemenea, recunoscut de semnatarii acordurilor multilaterale IAF si ILAC.

IAF si ILAC au dezvoltat marci MLA care pot fi utilizate de organismele lor de acreditare membre si de organismele lor de evaluare a conformitatii in conditii specifice stabilite intr-un acord de licenta.

Datorita acestei recunoasteri reciproce, pietele internationale au incredere in EA MLA si in rezultatele evaluarii conformitatii furnizate de organizatiile acreditate de semnatarii EA MLA. Din acest motiv, nu este nevoie ca produsele si serviciile sa fie retestate, recalibrate, reinspectate sau recertificate in fiecare tara in care sunt importate si vandute. Acest lucru contribuie la libera circulatie a bunurilor si serviciilor in Europa si in restul lumii.

EA si membrii sai lucreaza activ in ambele asociatii cu scopul de a se asigura ca sistemul european de acreditare este recunoscut la nivel global si ca dezvoltarea sistemului international de acreditare pe cat posibil este in conformitate cu politica de acreditare adoptata si implementata in Europa.

Mai mult, in calitate de grup de acreditare regional recunoscut, EA este evaluat la fiecare patru ani pentru a confirma ca criteriile si procesele de evaluare a membrilor si MLA indeplinesc cerintele IAF si ILAC. Ca urmare a evaluarii inter pares a EA, IAF si ILAC si-au reinnoit increderea in EA si membrii sai in octombrie 2016, decidand sa mentina EA in MLA/MRA pentru testare, testare medicala, calibrare, inspectie, sisteme de management, certificarea produselor si certificarea persoanelor.

 Cum sa va asigurati ca certificatul sau raportul de testare este acceptabil

Marca unui semnatar EA MLA pe certificatele si rapoartele emise de organismele acreditate de evaluarea conformitatii actioneaza ca un „pasaport pentru comert”. Increderea pe care o aduce aceasta acreditare elimina necesitatea ca furnizorii sa fie certificati in fiecare tara in care isi vand produsele sau serviciile si, prin urmare, ofera cadrul pentru bunurile si serviciile care trec granitele in Europa si in intreaga lume.

Pasi pentru a verifica valabilitatea unui certificat sau a unui raport:

1 Verificati daca exista o marca de acreditare pe raport sau certificat.
2 Verificati daca marca de acreditare este a unui organism national de acreditare semnatar al EA, ILAC sau IAF MLA.
3 Verificati daca furnizorul dumneavoastra este acreditat pentru competenta, testele si rezultatele de care aveti nevoie.
4 Verificati daca testele au fost efectuate conform standardelor internationale. Alternativ, verificati daca standardele si metodele utilizate pot fi acceptate in tara de destinatie.
5 Daca intampinati dificultati, contactati organismul de acreditare

Puteti verifica daca organismul de acreditare este semnatar al domeniului de aplicare verificand directorul semnatarilor EA MLA: https://european-accreditation.org/ea-members/directory-of-ea-members-and-mla-signatories/