Managementul Calitatii in Industria Auto

ISO/TS (Technical Specification) 16949 este un standard dezvoltat de catre producatorii de talie mondiala de automobile, membrii ai IATF (International Automotive Task Force) si subordonat normelor ISO (International Organization for Standardization), cat si reglementarilor nationale, de aceea poate fi usor implementat alaturi de standardele ISO 9001, ISO 14001 si OHSAS 18001.

ISO/TS 16949 impreuna cu reglementarile referitoare la satisfactia clientului, definesc cerintele Sistemului de Calitate utilizat in lantul productiei din industria auto.

ISO/TS 16949 se aplica tuturor companiilor din lantul de productie automotive: componente, sisteme, piese.

Implementarea ISO/TS 16949 imbunatateste calitatea proceselor si produselor livrate, reduce necesitatea unor audituri suplimentare, aduce credibilitate cand se liciteaza pentru contracte de aprovizionare la nivel mondial. Documentatia pentru ISO/TS 16949 implica respectarea cerintelor de calitate din industria auto, cerinte ce stau, de altfel, si la baza standardul ISO 9001.

Alaturi de ISO 9001, ISO/TS 16949 defineste cerintele QMS (Quality Management Sistem) legate de design, dezvoltare, productie, instalare, service ale produselor derivate din industria automotive.

O companie ce a implementat ISO/TS 16949 si a obtinut certificatul ISO/TS 16949 este inscrisa intr-o baza de date internationala a furnizorilor din industria automotive, utilizata exclusiv de catre fabricantii de echipament original (OEM – Original Equipment Manufacturers). Certificarea ISO/TS 16949 este adesea o pre- conditie in incheierea unui contract.

Printre organizatiile care au subscris standardului ISO/TS16949 sunt General Motors, Ford, Daimler Chrysler, Fiat, PSA Peugot-Citreon, Renault SA, FIEV: Opel Vauxhall, Audi, BMW, VW, Mercedes Benz, etc.

Cerintele standardului ISO/TS 16949 se concentreaza pe Calitatea Sistemului de Management din cadrul procesului de productie si nu pe calitatea produsului.