Beneficiile ISO 22000 — Sistem de Management al Sigurantei Alimentare (HACCP)
Standardul de management al sigurantei alimentelor ISO 22000 este relevant pentru orice afacere din cadrul lantului alimentar, cum ar fi producatorii de hrana pentru animale, producatorii de alimente, operatorii de transport si depozitare, hoteluri, restaurante sau comerciantii cu amanuntul si companiile implicate in alte produse legate de alimente, cum ar fi aditivi, ingrediente, ambalaje sau agenti de curatare.
ISO 22000 (HACCP) Standardul de management al sigurantei alimentelor este un standard international care contine masuri preventive de asigurare a calitatii si masuri preventive de siguranta alimentara.
Deoarece o mare parte din normele HACCP au fost incluse in ISO 22000 – Sistemul de Management al Sigurantei Alimentare, este important sa intelegem mai intai ce inseamna HACCP – Sistemul de Analiza a Riscurilor in Punctele Critice de Control (Hazard Analysis and Critical Control Points).
HACCP ar putea fi definit ca sistemul utilizat pentru identificarea, evaluarea si controlul oficial al pericolelor semnificative pentru siguranta alimentara.
Activitatile HACCP necesita 12 etape foarte logice si simple:
- Stabiliti echipa HACCP care va asigura ca planul HACCP este completat si implementat corespunzator.
- Descrieti produsul asociat cu planul HACCP specific; organizatiile care produc mai multe produse pot avea mai multe planuri HACCP.
- Identificati utilizarea dorita a produsului.
- Construiti diagrame de flux care arata fluxul si etapele asociate cu etapele produsului si procesului.
- Confirmati diagrama fluxului prin investigatii sau observatii directe, enumerati toate pericolele potentiale asociate fluxului si efectuati o analiza a pericolelor pentru a determina ce riscuri trebuie controlate.
- Identificati si luati in considerare masurile de control care pot fi intreprinse pentru a preveni pericolul.
- Determinati punctele critice de control in care vor fi puse in aplicare controalele pentru a asigura siguranta alimentara.
- Stabiliti limite critice pentru fiecare punct critic de control unde nivelurile acceptabile sunt clar definite.
- Stabiliti un sistem de monitorizare pentru fiecare punct critic de control.
- Stabiliti actiunile corective care trebuie sa fie efectuate atunci cand limitele critice au fost depasite.
- Stabilirea procedurilor de verificare pentru monitorizarea rezultatelor.
- Stabilirea documentatiei si a evidentei pentru a furniza dovezi de control.
Scopul standardului ISO 22000 este de a asigura reducerea si eliminarea riscurilor legate de siguranta alimentara ca mijloc de protectie a consumatorilor.
Certificarea ISO 22000 va poate ajuta sa:
- Dezvoltati un sistem de management al sigurantei alimentare.
- Demonstrati respectarea cerintelor legale de siguranta alimentara si HACCP.
- Furnizati incredere clientilor si altor parti interesate (prin procesul de certificare ISO 22000 -HACCP) ca organizatia are capacitatea de a controla pericolele legate de siguranta alimentara si de a furniza produse sigure.
- Dezvoltati noi parteneriate cu branduri de renume si oportunitati de export.
- Construiti constientizarea angajatilor cu privire la igiena si siguranta.
- Asigurati un control adecvat in toate etapele lantului de aprovizionare cu alimente pentru a preveni introducerea pericolelor legate de siguranta alimentara.
Vrei sa afli cat te costa sa obtii o certificare ISO 22000 (HACCP)?