Certificare FSC: Lantul de custodie al produselor forestiere

FSC (Forest Stewardship Council) este o organizatie independenta, neguvernamentala si non-profit, infiintata in anul 1993, cu scopul de a promova un management forestier responsabil in padurile din intreaga lume. La infiintarea sa au participat organizații de mediu, comunități indigene, din sectorul forestier și din domeniul prelucrarii si comercializarii produselor forestiere, împreună cu oameni de stiinta si tehnicieni implicati in procesele de îmbunătățire a administrarii pădurilor. FSC stabileste standarde pentru certificarea padurilor si companiilor. Prin obtinerea unei certificari independente si impartiale a produselor din lemn, se garanteaza faptul ca lemnul utilizat provine din paduri gestionate responsabil iar  produsele forestiere introduse pe piata respecta cerintele de mediu, sociale, economice si ecologice pentru asigurarea echilibrului si celui mai inalt nivel de integritate.

 

 

Lanțul de custodie urmareste trasabilitatea materiei prime, produselor semi-finite si produselor compuse din lemn, pana la client, incluzand fiecare faza a procesarii, transformarii, productiei, depozitarii si transportului.
Procesul se încheie cu etichetarea produselor în cauză, prin aplicarea logo-ul FSC®, în scopul de a permite produselor certificate să fie recunoscute și să informeze publicul de originea lor și valoarea adăugată pe care o au incorporata.

Domenii de aplicabilitate, pentru certificare FSC:

Mobilier de interior / exterior, pentru grădină
Panouri
Hârtie și celuloză
Uși și ramele de ușă / fereastră
Pardoseală

Ambalare si paleti
Comert cu cherestea
Lemn de ardere
Instrumente, ustensile, jucării
Rame si profile etc

 

Cerinte:
O organizație care dorește să obtina certificare FSC® pentru Lanțul de custodie trebuie să fi implementat in prealabil un sistem de custodie, care îi permite să țină sub control originea produselor forestiere ce intră și ies din organizatie, controland astfel fluxurilor de materii prime necesare proceselor de producție ale companiei (inclusiv in cazul activităților subcontractate) pentru grupele de produse care fac parte din domeniul supus certificarii.

Procesul de certificare
Certificarea FSC are termen de valabilitate cinci ani și se aplică tuturor companiilor care operează de-a lungul lanțului de producție a produselor din lemn și hârtie .
Organizațiile care nu posedă fizic bunurile și materialele ( de exemplu, companii de transport ) sunt excluse din domeniul de aplicare de mai sus.
După primul audit de certificare FSC , patru audituri anuale sunt efectuate pentru întreținerea certificării. La expirarea certificatului de cinci ani , valabilitatea acestuia este asigurată prin reînnoirea certificării , valabil pentru încă cinci ani și așa mai departe.
Certificarea FSC este efectuată în conformitate cu standardele FSC® pentru acreditare ( FSC – STD – 20-001 ) și verificare ( FSC – STD – 20-011 ) și își propune să evalueze conformitatea cu cerințele din standardele FSC® pentru Lanțul de custodie, aplicabile.

Certificarea de proiect
Certificarea de proiect face parte din certificarea FSC a Lanțului de custodie iar standardul de referință este FSC – STD 40-006.
Spre deosebire de alte standarde, certificarea de proiect nu este valabilă timp de cinci ani întrucat scopul este validarea unui proiect, parțial sau complet, ce implică folosirea produselor de origine lemnoasă.
Certificatul este astfel eliberat pentru un singur proiect , o singură dată și numai în cazul în care proiectul a fost finalizat.
Prin urmare, certificatul, nu are dată de expirare și se eliberează pentru acest proiect special.
In momentul in care apare orice restructurare sau schimbare in proiect, va fi intreprins un nou proces de certificare FSC.

 

„Iubim padurile…de la arborii si plantele care le alcatuiesc, la raurile care le strabat…si animalele si oamenii care locuiesc in ele. Indiferent cat sunt de mari sau de mici, pentru noi fiecare padure conteaza. Ne exprimam aceasta dragoste prin actiuni zilnice. Definim ce poate fi si ce nu poate fi descris drept o padure sustenabila. Furnizam principii pentru buna administrare a padurilor. Noi ajutam proprietarii de paduri, comunitatea si companiile sa ajunga la un acord comun si sa ia in considerare impactul deciziilor de azi asupra generatiilor de maine.”
„Tu iubesti padurile ? Vrei sa traiesti o viata sustenabila si sa contribui la asigurarea viitorului planetei noastre ? Urmareste acest scurt videoclip si afla cine suntem, ce facem si de ce o facem.”

 

Cere Oferta Simpla pentru Companii mici & Pachet complet

Conduci o companie cu o echipa de pana la 50 de angajati? Daca da, atunci primesti oferta CISEO instant, la orice ora din zi sau... din noapte, pentru standardele de baza ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 / OHSAS 18001. Acceseaza butonul de mai jos si urmeaza indicatiile, esti la 2 minute distanta de oferta ta. Cererile complexe primite de la companiile cu echipe mai mari de 50 de angajati, cu mai multe puncte de lucru la nivel national si cu alte standarde incluse in solicitare, sunt gestionate printr-un flux separat - vezi butonul "Cere Oferta" din meniul de sus al site-ului sau urmeaza link-ul: https://ciseo.ro/cerere-oferta-complexa/
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.