Organisme de Certificare Acreditate Premium
Ce acreditari detin Organismele de Certificare Acreditate Premium?
Organismele de Certificare Acreditate Premium sunt acreditate de DOUA – TREI Organisme Nationale de Acreditare pentru MULTIPLE standarde internationale, cele mai comune sisteme de management si pentru MAJORITATEA domeniilor de activitate – coduri CAEN / coduri EA.
Aceste organisme de certificare au activitate la nivel international si au un portofoliu mare de clienti gestionat de auditori cu experienta in domeniul standardelor internationale.
Ar fi bine sa afli si:
Ce inseamna „Organism de certificare acreditat”?
Organismele de certificare acreditate sunt societati comerciale ce desfasoara activitatea de evaluare si verificare a conformitatii cu standardele internationale precum ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 etc., fiind evaluate la randul lor de Organisme Nationale de Acreditare conform standardului ISO 17021 „Evaluarea conformitatii. Cerinţe pentru organisme care efectueaza audit si certificare de sisteme de management.”
Care este diferenta dintre Organisme de Certificare si Organisme de Acreditare?
Activitatea Organismelor de Certificare poate fi evaluata doar de catre Organismele Nationale de Acreditare, singurele autoritati abilitate sa acrediteze Organismele de Certificare. Fiecare tara detine propriul sau Organism National de Acreditare, acesta fiind unica organizatie abilitata sa evalueze si sa acrediteze activitatea Organismelor de certificare din propria tara sau din alte tari.
Cine poate emite certificate acreditate?
Intre organismele de certificare emitente a certificatelor acreditate se face o diferentiere clara in functie de marimea si vechimea pe piata a organismului, numarul si tipul acreditarilor detinute din partea Organismelor de Acreditare, standardele internationale (sisteme de management, standarde de produse sau standarde de personal) si domenii de activitate acreditate, portofoliul de clienti la nivel mondial, experienta auditorilor care efectueaza auditurile la fata locului si intocmesc rapoartele de audit etc. Asadar exista:
- Organisme de certificare acreditate doar de UNUL – DOUA Organisme Nationale de Acreditare pentru standarde internationale – sisteme de management DE BAZA: ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, desi sunt acreditate pentru MAJORITATEA domeniilor de activitate – coduri CAEN / coduri EA. (Categoria Standard).
- Organisme de certificare acreditate de DOUA – TREI Organisme Nationale de Acreditare pentru MULTIPLE standarde internationale, cele mai comune sisteme de management si pentru MAJORITATEA domeniilor de activitate – coduri CAEN / coduri EA. Aceste organisme de certificare au activitate la nivel international si au un portofoliu mare de clienti gestionat de auditori cu experienta in domeniul standardelor internationale (Categoria Premium).
- Organisme de Certificare acreditate de MULTIPLE Organisme Nationale de Acreditare, la nivel mondial, pentru TOATE standardele internationale – sisteme de management (inclusiv standarde de nisa), precum si pentru standarde de produse (marcaj CE) sau standarde de personal si pentru TOATE domeniile de activitate – coduri CAEN / coduri EA. Aceste Organism de Certificare fac parte din cele mai mari grupuri multinationale din lume, in domeniul standardelor internationale, in Romania fiind printre cele mai mari si mai vechi organisme de certificare.(Categoria Gold).
Organismele de Certificare Acreditate Premium sunt prezente doar in Romania sau si la nivel international?
Organismele de Certificare Acreditate Premium sunt organisme internationale, prezente in Romania.
Pentru ce domenii de activitate detin acreditare Organismele de Certificare Acreditate Premium?
Organismele de certificare Acreditate Premium detin acreditare pentru MAJORITATEA domeniilor de activitate – coduri CAEN / coduri EA.
Pentru ce domenii de activitate pot emite certificate Organismele de Certificare Acreditate Premium?
Organismul de Certificare Acreditate Premium pot emite certificate acreditate pentru MAJORITATEA domeniilor de activitate – coduri CAEN / coduri EA pentru care detin acreditare.
Ar fi bine sa afli si:
De ce este important sa stim pe ce domenii de activitate este acreditat Organismul de Certificare?
Organismele de Acreditare evalueaza activitatea Organismelor de Certificare pe fiecare standard in parte si pe fiecare domeniu de activitate. Domeniile de activitate sunt grupate in coduri EA, aceasta fiind o alta codificare decat clasificarea in coduri CAEN utilizata in Romania si nu numai. Casificarea domeniilor de activitate in coduri EA poate fi astfel utilizata uniform de toate Organismele de Certificare si de Acreditare la nivel international.
In general, Organismele de Certificare Neacreditate pot sa fie acreditate:
- pentru toate domeniile de activitate
- pentru majoritatea domeniilor de activitate
- pentru unul sau cateva domenii de activitate
- pentru niciun domeniu de activitate.
De exemplu, un Organism de Certificare poate detine acreditare pentru standardul ISO 9001 – domeniul de activitate comert, si sa nu detina acreditare pentru standardul ISO 9001 – domeniul de activitate fabricarea produselor alimentare, in acest din urma caz putand emite un certificat neacreditat.
Cunoasterea standardelor si a domeniilor de activitate pentru care Organismul de Certificare detine acreditare este un detaliu foarte important pentru ca tu sa stabilesti daca vei avea ulterior posibilitatea certificarii pe alte standarde sau a extinderii domeniului de activitate certificat in regim acreditat.
Pentru ce standarde internationale detin acreditare Organismele de Certificare Acreditate Premium?
Organismele de certificare Acreditate Premium detin acreditare pentru MULTIPLE standarde internationale, cele mai comune sisteme de management.
Pentru ce standarde pot emite certificate Organismele de Certificare Acreditate Premium?
Organismele de certificare Acreditate Premium pot emite certificate acreditate pentru MULTIPLE standarde internationale, cele mai comune sisteme de management pentru care detin acreditare.
Ar fi bine sa afli si:
Organismele de Acreditare evalueaza activitatea Organismelor de Certificare pe fiecare standard in parte si pe fiecare domeniu de activitate.
In general, Organismele de Certificare Neacreditate pot sa fie acreditate:
- pentru toate standardele internationale – Sisteme de Management, Standarde de Produs si Standarde de Personal.
- pentru toate standardele internationale – Sisteme de Management, fara standarde de produs/personal;
- pentru cele mai comune Sisteme de Management, inclusiv ISO 22000, ISO 27001, ISO 50001 etc.
- pentru standardele internationale de baza: ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001.
- pentru niciun standard.
De exemplu, un Organism de Certificare poate detine acreditare pentru standardul ISO 9001 pentru cateva sau majoritatea domeniilor de activitate si sa nu detina acreditare pentru celelalte standarde comune, de exemplu ISO 14001 sau OHSAS 18001, in acest din urma caz putand emite certificate neacreditate.
Cunoasterea standardelor si a domeniilor de activitate pentru care Organismul de Certificare detine acreditare este un detaliu foarte important pentru ca tu sa stabilesti daca vei avea ulterior posibilitatea certificarii pe alte standarde sau a extinderii domeniului de activitate certificat in regim acreditat.
Organismul de Certificare Acreditat Premium este Membru IAF?
Un Organism de Certificare Premium este Membru IAF detinand acreditari din partea a doua – trei Organisme National de Acreditare membre IAF.
Ar fi bine sa afli si:
IAF este Forumul International de Acreditare, cel mai mai important forum la nivel international, din care fac parte, in calitate de membri, toate Organismele Nationale de Acreditare si implicit Organismele de Certificare acreditate de Organismele Nationale de Acreditare membre IAF.
Organismul de Certificare Acreditat Premium este Membru semnatar al acordului IAF – MLA ce atesta recunoasterea reciproca a certificatelor emise de membrii semnatari?
Un Organism de Certificare Acreditat Premium este Membru semnatar al acordului IAF – MLA.
Ar fi bine sa afli si:
Calitatea de membru semnatar al acordului IAF – MLA atesta recunoasterea reciproca a certificatelor emise de membrii semnatari. Doar certificatele ISO emise de membrii semnatari IAF – MLA sunt valabile si national, si la nivel international. Prin prisma acestui acord, Organismul de Acreditare din Romania RENAR recunoaste certificatele emise de Organisme de Certificare acreditate de Organisme de Acreditare similare pe plan international.
Certificatul Acreditat Premium este valabil la nivel national sau international?
In ce situatii sunt valabile certificatele Acreditate Premium?
Ce sigle vor fi prezente pe certificatul Acreditat Premium?
Certificatul Acreditat Premium contine:
– Sigla Organismului de Acreditare.
– Sigla Forumului International de Acreditare IAF (www.iaf.nu)
– Sigla Organismului de Certificare.
Ar fi bine sa afli si:
Certificatele ISO neacreditate nu poarta niciodata sigla vreunui Organism National de Acreditare sau sigla Forumului International de Acreditare IAF sau sigla celei mai mari retele de Organisme de Certificare Acreditate la nivel mondial – IQNET.
Singurele certificate ISO neacreditate ilegale sunt cele care poarta sigla unui Organism de Acreditare fara sa aiba acest drept / fara sa detina acreditare pentru respectivul standard ISO si/sau domeniu de activitate.
Organismele de Certificare Acreditate Premium sunt acreditate de RENAR – Organismul National de Acreditare din Romania?
Certificatele ISO acreditate emise de Organismele de Certificare Acreditate Premium sunt recunoscute de Organismul National de Acreditare din Romania RENAR prin prisma acordului IAF – MLA ce atesta recunoasterea reciproca a certificatelor emise de membrii semnatari.
Ar fi bine sa afli si:
Calitatea de membru semnatar al acordului IAF – MLA atesta recunoasterea reciproca a certificatelor emise de membrii semnatari. Doar certificatele ISO emise de membrii semnatari IAF – MLA sunt valabile si national, si la nivel international. Prin prisma acestui acord, Organismul de Acreditare din Romania RENAR recunoaste certificatele emise de Organisme de Certificare acreditate de Organisme de Acreditare similare pe plan international. Organismele de certificare acreditate nu sunt, asadar, obligate sa detina acreditare RENAR atat timp cat detine acreditare din partea oricarui alt Organism de Acreditare din alta tara, membru IAF si semnatar IAF-MLA. Desi organismele de certificare acreditate de diverse Organisme de Acreditare nu ar fi avut nevoie sa obtina si acreditarea RENAR, totusi unele au obtinut-o pentru un eventual plus de imagine locala in fata clientilor din Romania.
In cazul in care certificatul este din categoria Acreditat Premium atunci este indeplinita si conditia “Certificat acreditat de Organismul de Acreditare din Romania RENAR sau orice alt organism similar pe plan international” mentionata in caietele de sarcini la licitatii, in Regulamentul pentru atestare ANRE Instalatii Electrice sau Gaze, in contractul cadru cu CNAS, in directivele europene in cazul domeniilor reglementate etc.
Cerinta “certificat ISO 9001 / ISO 14001 / ISO 45001 sau echivalent”, ce apare frecvent in caietele de sarcini la licitatii, este indeplinita de un certificat Acreditat Premium in orice situatie, indiferent daca se mentioneaza explicit sau nu ca ofertantul trebuie sa dovedeasca implementarea sistemului de management printr-un certificat acreditat.