Conceptul de siguranta alimentara “de la ferma la consumator”

In urma unor crize repetate de alimente contaminate, a luat nastere la inceputul anului 2000 conceptul de siguranta alimentara “de la ferma la consumator”, concept reglementat prin standardul ISO 22000, care garanteaza un nivel inalt de siguranta alimentara in toate etapele procesului de productie si de distributie pentru toate produsele alimentare din Uniunea Europeana, fie ca sunt produse in UE sau importate.

Siguranta alimentara a fost sustinuta si de un nou cadru legislativ, ce atribuie responsabilitatea pentru igiena produselor alimentare tuturor celor implicati in cadrul lantului alimentar, prin intermediul metodei HACCP („analiza riscurilor si punctele critice de control”).

Principiile generale ale legislatiei actuale din domeniul alimentar cu privire la siguranta alimentara au intrat in vigoare in anul 2002 [Regulamentul (CE) nr. 178/2002]. Prin acest regulament-cadru a fost infiintata, de asemenea, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA : http://www.efsa.europa.eu/ ), a carei sarcina este evaluarea tuturor riscurilor legate de lantul alimentar si informarea cu privire la acestea.

Politica europeana in materie de siguranta alimentara are doua obiective principale: protejarea sanatatii umane si a intereselor consumatorilor si promovarea bunei functionari a pietei unice europene. Astfel, Uniunea Europeana se asigura ca sunt stabilite si respectate norme de control de siguranta alimentara in domenii precum igiena produselor alimentare si a furajelor, sanatatea animalelor, sanatatea plantelor si prevenirea contaminarii produselor alimentare cu substante externe. Se reglementeaza, de asemenea, etichetarea produselor alimentare si a furajelor.

by Simona Barbascu