Social Fingerprint® sau cum sa construiesti un puternic sistem de management pentru a accesa cu succes standardizarea SA8000® – Responsabilitate Sociala

SA8000:2014 este ultima versiune a standardului SA8000, unul dintre cele mai proeminente standarde sociale din lume creat pentru a proteja lucratorii. Odata cu aparitia acestuia, SAI*, organizatie internationala emitenta a standardului SA8000, si-a propus sa ajute organizatiile sa construiasca si sa mentina un sistem de management puternic  care sa le ajute in obtinerea certificarii SA8000 iar pentru aceasta au inclus in procesul de certificare instrumentul denumit Social Fingerprint®.

Ce este un sistem de management?

Un set de politici, proceduri si procese care permit unei organizatii sa-si atinga obiectivele, printre acestea, si implementarea efectiva a standardizarii SA8000.

Din expertiza SAI, o organizatie care detine un puternic sistem de management si are senior management preocupat constant sa obtina performante de business, intampina foarte putine neconcordante in principiile SA8000 iar Social Fingerprint® isi propune tocmai sa inlature aceste situatii si sa sustina organizatia in obtinerea cu success a certificarii SA8000.

Ce este Social Fingerprint®?

Social Fingerprint® este un set de instrumente care ajuta organizatia sa masoare si imbunatateasca sistemul de management cu scopul obtinerii performantei sociale. Social Fingerprint® este aliniat cu SA8000:2014 9. Criteriile Sistemelor de Management, impartind conceptul de sistem de management in:

  • 10 categorii bazate pe procese
  • 5 niveluri de maturitate

Instrumentele cheie utilizate in Social Fingerprint® sunt:

  1. O auto-evaluare a sistemului de management completata de organizatia solicitanta
  2. O evaluare independent a sistemului de management realizata de catre un Auditor SA8000
  3. O diagrama de rating care explica nivelurile de maturitate pentru fiecare dintre cele 10 categorii.

 10 categories SA8000

Rating Chart SF SA8000

SA8000:2014 si integrarea  Social Fingerprint®

Social Fingerprint® este acum parte a standardului SA8000:2014 si isi propune sa creasca in mod efectiv integrarea certificarii SA8000 in cadrul unei organizatii, identificand punctele slabe pe care aceasta le are in propriul sistem de management. Astfel, Social Fingerprint® educa companiile cu privire la componentele unui sistem de management efectiv si functional, pentru a putea maximiza resursele existente si pentru a crea ce mai buna versiune a acestuia pornind de la nevoi si riscuri specifice ei.

Citeste mai multe despre Social Fingerprint®

Citeste mai multe despre SA8000:2014

Citeste mai multe despre Cum pot obtine certificarea SA8000:2014 si Social Fingerprint®

Sursa: 

* Social Accountability International