Sistemele de Management dedicate Sigurantei Alimentelor

Sistemele de Management pentru Siguranta in Industria Alimentara (ISO 22000 / HACCP, FSSC 22000, IFS, BRC, GlobalGAP) pot fi aplicate oricarei societati implicate direct in lantul alimentar, incepand de la activitatea de fermier pana la cea de servicii sau comert cu produse alimentare, de exemplu: producatorii de furaje, unitati furnizoare de servicii in agricultura, producatori de ingrediente, producatori de alimente, unitati de vanzare cu amanuntul, unitati de alimentatie publica, servicii de livrare prin comanda, organizatii furnizoare de servicii de curatenie si igienizare,  furnizori de echipamente, agenti de curatenie si igienizare, materiale de ambalare, alte materiale care vin in contact cu alimentele

Cel mai comun standard utilizat in industria alimentara este ISO 22000 – Sistemul de Management al Sigurantei Alimentului. Obtinand un certificat ISO 22000, compania poate demonstra ca urmeaza o procedura sigura in domeniul managementului sigurantei alimentare. Acest lucru determina o mai mare incredere a clientilor in produsele achizitionate. Certificarea ISO 22000 devine din ce in ce mai importanta, cu cat consumatorii pretind alimente sigure, iar procesatorii alimentelor pretind la randul lor ca ingredientele obtinute de la furnizorii lor sa fie de asemenea sigure.

ISO 22000 poate fi considerat un derivat generic al ISO 9000, dar comparativ cu ISO 9001, ISO 22000 este, din punct de vedere al documentatiei si procedurilor, orientat pe specificul exact al activitatii desfasurate. In plus, ISO 22000 este un sistem de gestionare a riscurilor specifice industriei alimentare, pentru orice etapa a procesarii si vanzarii, care poate fi implementat in completarea standardului ISO 9001.

Standardul ISO 22000 implica cerinte generale pentru procese si proceduri de management al sistemelor de siguranta alimentara, si include cerinte pentru punerea in aplicare a unui program HACCP (norme pentru analiza riscurilor si controlul punctelor critice). Spre deosebire de alte Sisteme de Managementul Calitatii Alimentului, ISO 22000 nu are cerinte foarte precise, specifice anumitor nise de activitate, permitand societatilor sa identifice si sa implementeze cel mai potrivit program. Acest aspect face ISO 22000 foarte flexibil si accesibil de implementat indiferent de etapa din lantul livrarii alimentului.

Pe langa ISO  22000, in domeniul managementului sigurantei alimentare se utilizeaza frecvent schema de certificare FSSC 22000, care poate fi extinsa la organizatiile deja certificate ISO 22000 si poate fi integrata cu cerintele sistemului de management al calitatii conform cerintelor ISO 9001.

Alte standarde des utilizate in acelasi scop sunt IFS (International Food Standard), GAP (Good Agricol Practice), BRC (British Retail Consortium), SQF (Secure Quality Food), normele HACCP.