Certificat ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 27001, ISO 22000 etc.

Afla cum poti sa alegi tipul de certificat ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 27001, ISO 22000 etc. potrivit pentru afacerea ta !

Daca ai nevoie de un certificat ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 27001, ISO 22000 etc. pentru compania ta, CISEO te ghideaza cum sa obtii certificate acreditate, valabile national si international.

Selectia tipului de certificat ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 27001, ISO 22000 etc. o poti face in functie de nevoile afacerii tale: domeniul de activitate certificat, standardele pentru care ai nevoie de certificat, timpul estimat de obtinere a certificatului, motivul pentru care ai nevoie de certificat, cerintele specifice ale partenerilor, autoritatilor sau legislatiei, acreditarea detinuta de Organismul de Certificare ce emite respectivul certificat ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 27001, ISO 22000 etc., istoricul si renumele acestuia pe piata, portofoliul de clienti etc.

Globe Globe

CERTIFICAT ISO ACREDITAT, ACEEASI SEMNIFICATIE LA NIVEL MONDIAL

Certificatele ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 27001, ISO 22000 etc. acreditate sunt doar certificatele emise de Organisme de Certificare acreditate conform legislatiei internationale in domeniu.

Organismele de Certificare ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 27001, ISO 22000 etc. trebuie sa fie acreditate de Organisme de Acreditare legal constituite, membri ai forumului international IAF  (International Accreditation Forum), semnatare ale acordurilor bilaterale, regionale si internationale, singurele care atesta recunoasterea si acceptarea reciproca a certificatelor ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 27001, ISO 22000 etc., la nivel international si national (de exemplu acordul IAF MLA – Multilateral Recognition Arrangement).

Doar Certificatele ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 27001, ISO 22000 etc. acreditate pe domeniul de activitate al organizatiei/companiei tale, emise de Organisme de Certificare acreditate de Organisme de Acreditare membri IAF (International Accreditation Forum), sunt valabile in Romania, in toate tarile Uniunii Europeane, SUA si alte tari & continente !

Minus-circled Minus-circled

CERTIFICAT ISO NEACREDITAT CONFORM LEGII

Certificatele ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 etc. emise de organizatii care se numesc organisme de certificare „acreditate”, dar care nu sunt acreditate de organisme de acreditare membri IAF (IAF = unicul forum mondial constituit exact cu acest scop al existentei unei singure acreditari valabile la nivel mondial), nu pot fi acceptate de autoritatile nationale / internationale in cadrul licitatiilor publice si in niciun alt context in care se solicita un „certificat ISO acreditat”. Mai multe detalii aici. 

Lamp Lamp

"ACCREDITATION"

Unele organisme de certificare (cateva exemple aici) va pot comunica faptul ca detin „acreditare” din partea unor organizatii care contin in denumire cuvantul „accreditation”, dar acestea nu detin nicio acreditare din partea unui membru IAF, adica nu este o acreditare valabila conform legislatiei nationale, europene si internationale.

Documentati-va cu atentie pentru ca peste 95% dintre organismele de certificare neacreditate nu va dau aceste detalii cand va vand certificatele lor!

ATENTIE!

ATENTIE! Daca organismul de certificare / organismul de acreditare NU este membru IAF, certificatul dvs. NU este acreditat conform legii!

Globe Globe

"ACREDITARE", SEMNIFICATIE UNICA LA NIVEL MONDIAL

In domeniul standardelor ISO, cuvantul „acreditare” are o singura semnificatie la nivel mondial, si anume aceea emisa de un membru IAF (nu conteaza din ce tara este atat timp cat este membru IAF). Mai jos pe aceasta pagina sunt prezentate argumente din legislatie, documentati-va cu rabdare si atentie.

Ce inseamna acreditare conform legii – detalii aici. 

Globe Globe

"PRINCIPIUL RECUNOASTERII RECIPROCE"

Principiul recunoasterii reciproce  se aplica doar intre membrii semnatari ai acordului EA MLA / IAF MLA, in sensul ca certificatele emise de un organism de certificare acreditat de un organism de acreditare dintr-o tara sunt echivalente cu certificatele emise sub acreditarea unui organism de acreditare din alta tara, DOAR DACA AMBELE ORGANISME DE ACREDITARE SUNT MEMBRI EA MLA / IAF – MLA.

Mai multe detalii aici.

Globe Globe

"ECHIVALENT"

Conform legii privind achizitiile publice din Romania si „principiul recunoasterii reciproce” asa cum este descris explicit in legislatia internationala / regulamentul european, cuvantul „ECHIVALENT” inseamna EGAL / SIMILAR cu Organismul National de Acreditare din Romania, adica este acceptat un certificat emis sub acreditarea unui organism de acreditare din alta tara, dar acest organism trebuie sa detina acelasi statut ca Organismul National de Acreditare din Romania, asadar este obligatoriu ca ambele organisme de acreditare sa fie membri IAFMai concret, ECHIVALENT nu inseamna o simpla hartie pe care scrie Certificat ISO. Organismele nationale de acreditare si autoritatile nationale din nicio tara din lume (implicit Romania) nu recunosc certificatele emise de organisme de certificare ce nu sunt acreditate de membri IAF pentru ca nu se supun aceluiasi principiu al recunoasterii reciproce si nici acelorasi proceduri si reguli de acreditare. Citeste argumentele din legislatie aici: Cum se interpreteaza corect expresia „CERTIFICATE ECHIVALENTE” mentionata in Legea achizitiilor publice la Art. 200 alin. 2 | CISEO® Registrar for Certification & Implementation of Standards in European Organizations

Globe Globe

"Acreditat o data, acceptat peste tot"

Legislatia achizitiilor publice din Romania nu prevede restrangeri ale organismelor de acreditare doar la Organismul National de Acreditare din Romania (RENAR) si obliga autoritatile contractante sa accepte, de exemplu, certificate emise de organisme de certificare cu sediul in afara tarii si cu reprezentante in Romania, dar aceste organisme de certificare trebuie sa fie obligatoriu acreditate de un organism de acreditare membru IAF (adica sa fie acreditate de organismul national de acreditare din tara in care isi au sediul sau de organismul national de acreditare din alta tara).

De exemplu, organismele de certificare internationale (acreditate de un membru IAF), cu reprezentante/sucursale in Romania, detin acreditare din partea organismului national de acreditare din tara in care au sediul social iar certificatele acreditate emise de acestea sunt valabile in Romania, conform legislatiei nationale si internationale in vigoare, prin prisma principiului recunoasterii reciproce.

Citeste mai mult aici

Cum se obtine un certificat ISO acreditat: