Organisme de Certificare Simple
Ce acreditari detin Organismele de Certificare Neacreditate Simple?
Organismele de certificare Neacreditate din categoria „Simple” sunt societati recent infiintate care presteaza servicii de certificare fara sa detina vreo acreditare din partea unui Organism National de Acreditare.
Ar fi bine sa afli si:
Ce inseamna „Organism de certificare neacreditat”?
Organismele de certificare neacreditate sunt societati comerciale ce desfasoara o activitate de evaluare si verificare a conformitatii cu standardele, insa fara a fi evaluate la randul lor de Organisme Nationale de Acreditare.
Acest lucru inseamna ca societatea respectiva presteaza servicii de certificare in regim fara acreditare sau fara recunoastere.
Care este diferenta dintre Organisme de Certificare si Organisme de Acreditare?
Activitatea Organismelor de Certificare poate fi evaluata doar de catre Organismele Nationale de Acreditare, singurele autoritati abilitate sa acrediteze Organismele de Certificare. Fiecare tara detine propriul sau Organism National de Acreditare, acesta fiind unica organizatie abilitata sa evalueze si sa acrediteze activitatea Organismelor de certificare din propria tara sau din alte tari.
Este obligatoriu pentru un Organism de Certificare sa fie acreditat?
Detinerea unei acreditari din partea unui Organism National de Acreditare nu este obligatorie, nefiind o cerinta impusa de lege sau de vreun forum superior national sau international.
Astfel, activitatea organismelor de certificare neacreditate este in deplina legalitate si se supune strict unei evaluari realizate de piata din care face parte, vechimea pe piata si portofoliul de clienti fiind singurii indicatori care atesta reputatia organismului.
Mai mult, pentru a obtine acreditare din partea unui Organism National de Acreditare, Organismele de Certificare trebuie sa emita mai intai certificate in regim fara acreditare astfel incat, la data evaluarii de catre Organismul de Acreditare, sa poata dovedi experienta sa in domeniul de activitate si standardul international pentru care doreste sa obtina acreditare. Asadar, emiterea certificatelor in regim neacreditat este o prima conditie verificata la data controlului realizat de forumurile superioare prin care se decide, pentru prima data, daca i se acorda sau nu acreditare unui Organism de Certificare.
Cine poate emite certificate neacreditate?
Intre organismele de certificare emitente a certificatelor neacreditate se face o diferentiere clara in functie de vehimea pe piata a organismului, portofoliul de clienti, experienta auditorilor care intocmesc rapoartele de audit, daca organismul detine acreditare pe alte standarde sau domenii de activitate etc. Asadar exista:
- Organisme de certificare neacreditate recent infiintate.
- Organisme de certificare neacreditate care functioneaza de multi ani pe piata si au un portofoliu mare de clienti gestionat de auditori cu experienta in domeniul standardelor internationale.
- Organisme de certificare acreditate de Organisme de Acreditare pe cateva standarde si/sau pe cateva domenii de activitate dar care emit certificate in regim fara acreditare sau fara recunoastere, pentru toate celelalte standarde sau domenii de activitate pentru care nu detin acreditare SAU Organisme de Certificare recunoscute de diverse forumuri / asociatii (de exemplu membre al unui forum international constituit din diverse Organisme de Certificare de pe glob), dar fara sa fie acreditate de un Organism National de acreditare.
Atentie la Organismele de certificare care se declara „ACREDITATE” insa pentru care acest cuvant „acreditare” are o alta semnificatie decat cea clarificata in legislatia internationala, la care si Romania se supune fie prin adoptarea legilor / regulamentelor / directivelor europene in legislatia nationala, fie prin prisma statului de tara membra a Uniunii Europene. In acest caz, intrucat aceste societati se prezinta a fi acreditate de „XYZ Management Accreditation Board / Services / Body”, clientii lor / companiile care obtin certificatul respectiv nu stiu ca au primit un certificat care nu este acreditat de un Organism de Acreditare membru IAF, adica echivalent / similar cu RENAR, singurul tip de acreditare valabil si unanim acceptat la nivel mondial.
Organismele de Certificare Neacreditate Simple sunt prezente doar in Romania sau si la nivel international?
Organismele de Certificare Neacreditat Simple sunt firme infiintate in Romania.
Pentru ce domenii de activitate detin acreditare Organismele de Certificare Neacreditate Simple?
Organismele de certificare Neacreditate Simple nu sunt acreditate pe niciun domeniu de activitate.
Pentru ce domenii de activitate pot emite certificate Organismele de Certificare Neacreditate Simple?
Organismele de Certificare Neacreditate Simple pot emite certificate pe toate domeniile de activitate.
Ar fi bine sa afli si:
De ce este important sa stim pe ce domenii de activitate este acreditat Organismul de Certificare?
Organismele de Acreditare evalueaza activitatea Organismelor de Certificare pe fiecare standard in parte si pe fiecare domeniu de activitate. Domeniile de activitate sunt grupate in coduri EA, aceasta fiind o alta codificare decat clasificarea in coduri CAEN utilizata in Romania si nu numai. Casificarea domeniilor de activitate in coduri EA poate fi astfel utilizata uniform de toate Organismele de Certificare si de Acreditare la nivel international.
In general, Organismele de Certificare Neacreditate pot sa nu fie acreditate:
- pentru niciun domeniu de activitate.
- pentru unele domenii de activitate, fiind totusi acreditate pe anumite domenii.
Astfel, Organismele de Certificare acreditate pe anumite domenii de activitate, pot emite certificate neacreditate pe celelalte domenii de activitate pentru care nu detin acreditare.
De exemplu, un Organism de Certificare poate detine acreditare pentru standardul ISO 9001 – domeniul de activitate comert, si sa nu detina acreditare pentru standardul ISO 9001 – domeniul de activitate fabricarea produselor alimentare, in acest din urma caz putand emite un certificat neacreditat.
Cunoasterea standardelor si a domeniilor de activitate pentru care Organismul de Certificare detine acreditare este un detaliu foarte important pentru ca tu sa stabilesti daca vei avea ulterior posibilitatea certificarii pe alte standarde sau a extinderii domeniului de activitate certificat in regim acreditat.
Pentru ce standarde internationale detin acreditare Organismele de Certificare Neacreditate Simple?
Organismele de certificare Neacreditate Simple nu sunt acreditate pe niciun standard.
Pentru ce standarde pot emite certificate Organismele de Certificare Neacreditate Simple?
Organismele de Certificare Neacreditate Simple pot emite certificate pe cele mai comune standarde.
Ar fi bine sa afli si:
De ce este important sa stim pe ce standarde si pe domenii de activitate este acreditat Organismul de Certificare?
Organismele de Acreditare evalueaza activitatea Organismelor de Certificare pe fiecare standard in parte si pe fiecare domeniu de activitate.
In general, Organismele de Certificare pot sa nu fie acreditate:
- pentru niciun standard.
- pentru anumite standarde, fiind totusi acreditate pentru unul sau cateva standarde.
Astfel, un Organism de certificare acreditat pe anumite standarde, poate sa emita certificate neacreditate pentru alte standarde pentru care nu detine acreditare.
De exemplu, un Organism de Certificare poate detine acreditare pentru standardul ISO 9001 pentru cateva sau majoritatea domeniilor de activitate si sa nu detina acreditare pentru celelalte standarde comune, de exemplu ISO 14001 sau OHSAS 18001, in acest din urma caz putand emite certificate neacreditate.
Cunoasterea standardelor si a domeniilor de activitate pentru care Organismul de Certificare detine acreditare este un detaliu foarte important pentru ca tu sa stabilesti daca vei avea ulterior posibilitatea certificarii pe alte standarde sau a extinderii domeniului de activitate certificat in regim acreditat.
Organismul de Certificare Neacreditat Simple este Membru IAF?
Un Organism de Certificare Neacreditat Simple nu este Membru IAF intrucat nu detine nicio acreditare din partea unui Organism de Acreditare semnatar al acordului de recunoastere reciproca IAF MLA.
Ar fi bine sa afli si:
Totusi, Organismele de Certificare acreditate pe anumite standarde sau domenii sunt recunoscute ca fiind membre IAF prin prisma acreditarilor pe care le detine si strict pentru acestea.
IAF este Forumul International de Acreditare, cel mai mai important forum la nivel international, din care fac parte, in calitate de membri, toate Organismele Nationale de Acreditare si implicit Organismele de Certificare acreditate de Organismele nationale de Acreditare membri IAF.
Organismul de Certificare Neacreditat Simple este Membru semnatar al acordului IAF – MLA ce atesta recunoasterea reciproca a certificatelor emise de membrii semnatari?
Un Organism de Certificare Neacreditat Simple nu este Membru semnatar al acordului de recunoastere reciproca IAF – MLA.
Ar fi bine sa afli si:
Un Organism de Certificare ce emite certificate neacreditate poate fi Membru semnatar al acordului IAF – MLA daca este acreditat pe anumite standarde si anumite domenii, strict pentru acreditarile detinute.
Calitatea de membru semnatar al acordului IAF – MLA atesta recunoasterea reciproca a certificatelor emise de membrii semnatari. Doar certificatele emise de membrii semnatari IAF – MLA sunt valabile si national, si la nivel international. Prin prisma acestui acord, Organismul de Acreditare din Romania RENAR recunoaste certificatele emise de Organisme de Certificare acreditate de Organisme de Acreditare similare pe plan international.
Certificatul Neacreditat Simple este valabil la nivel national sau international?
In ce situatii sunt valabile certificatele Necreditate Simple?
Ar fi bine sa afli si:
In ce situatii NU SUNT VALABILE certificatele necreditate? Desi uneori ajuta companiile sa bifeze rapid si ieftin anumite oportunitati, un certificat neacreditat nu atesta insa faptul ca organizatia certificata este preocupata, conform celor mai bune practici internationale in domeniu, de oferirea de servicii si produse de calitate, de monitorizarea satisfactiei clientilor sai sau de respectarea cerintelor de mediu, de protectia muncii / sanatate si securitate in munca, de securitatea informatiei, de siguranta alimentara etc.
Un certificat neacreditat nu confera beneficiarului sau (compania certificata) niciun plus de imagine, intrucat hartia – certificatul neacreditat – este emisa de firme care nu sunt evaluate de niciun forum abilitat sa acrediteze sau sa recunoasca faptul ca Organismul de Certifcare respecta regulile de buna practica impuse la nivel international de standardul ISO 17021 “Evaluarea conformitatii. Cerinte pentru organisme care efectueaza audit si certificare ale sistemelor de management”.
Ce sigle vor fi prezente pe certificatul Neacreditat Simple?
Certificatul Neacreditat Simple va contine doar Sigla Organismului de Certificare, niciodata nu va contine sigla unui Organism de Acreditare membru IAF / EA / ILAC sau a Forumului International de Acreditare IAF.
Ar fi bine sa afli si:
Singurele certificate neacreditate ilegale sunt cele care poarta sigla unui Organism de Acreditare fara sa aiba acest drept / fara sa detina acreditare pentru respectivul standard si/sau domeniu de activitate.
Organismul de Certificare Neacreditat Simple este acreditat de RENAR – Organismul National de Acreditare din Romania?
Organism de Certificare Neacreditat Simple nu detine nicio acreditare din partea unui membru IAF si implicit nu este acreditat nici de RENAR si nici de un organism de acreditare similar / echivalent cu RENAR.
Ar fi bine sa afli si:
Totusi, anumite Organisme de Certificare acreditate de RENAR pe anumite standarde si/sau domenii de activitate emit certificate in regim neacreditat pentru alte standarde sau domenii de activitate pentru care nu detin acreditare.
Faptul ca un Organism de Certificare detine, de exemplu, acreditare pe standardul ISO 9001 si pe unul – doua domenii de activitate – de exemplu Comert si Constructii – nu indreptateste Organismul de Certificare sa se prezinte in fata clientilor sai ca fiind acreditat fara sa mentioneze explicit standardul si domeniul pentru care detine acreditarea RENAR. Din pacate, se intampla de multe ori in practica faptul ca, daca firma ce urmeaza sa fie auditata si certificata de un asemenea Organism de Certificare, are activitate intr-un alt domeniu – de exemplu in industria alimentara – aceasta sa primeasca un certificat neacreditat si sa nu cunoasca acest aspect.
In cazul in care certificatul ISO 9001 / ISO 14001 / ISO 45001 este din categoria Neacreditat Simple, atunci nu va fi indeplinita conditia “Certificat ISO 9001 / ISO 14001 / ISO 45001 acreditat de Organismul de Acreditare din Romania RENAR sau orice alt organism similar pe plan international / ECHIVALENT” mentionata in caietele de sarcini la licitatii, in Regulamentul pentru atestare ANRE Instalatii Electrice sau Gaze, in contractul cadru cu CNAS, in directivele europene in cazul domeniilor reglementate etc.
I. Legea nr. 98 din 2016 privind achizițiile publice – versiune actualizată la 13.06.2024
Articolul 200
Art. 200. – (1) În cazul în care autoritatea contractantă impune operatorilor economici obligaţia prezentării unor certificări specifice, acordate de organisme independente care atestă respectarea de către aceştia a anumitor standarde de asigurare a calităţii, inclusiv privind accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilităţi, sau standarde ori sisteme de management de mediu, aceasta se va raporta la sistemele de asigurare a calităţii bazate pe seriile de standarde europene relevante certificate de organisme acreditate.
(2) Autoritatea contractantă are obligaţia, în conformitate cu principiul recunoaşterii reciproce, de a accepta certificate echivalente cu cele prevăzute la alin. (1), emise de organisme de certificare acreditate stabilite în alte state membre.
Sursa: https://anap.gov.ro/web/legea-nr-982016-privind-achizitiile-publice/ https://anap.gov.ro/web/wp-content/uploads/2022/10/Legea-nr.-98-din-2016-privind-achizitiile-publice-versiune-actualizata-la-13.06.2024.pdf
II. Conform „ÎNDRUMAR METODOLOGIC PENTRU FORMULAREA CRITERIILOR LEGATE DE STANDARDE ÎN DOCUMENTAȚIILE DE ATRIBUIRE” elaborat de ANAP – AGENTIA NATIONALA PENTRU ACHIZITII PUBLICE impreuna cu ASRO – ORGANISMUL NATIONAL DE STANDARDIZARE:
„Organismele de certificare trebuie să fie conforme cu standarde specifice activităților de audit și certificare.
Acest lucru se verifică prin acreditare, drept pentru care certificatele trebuie să fie eliberate de organisme de certificare acreditate.
Notă: Un certificat eliberat de un organism de certificare trebuie să poarte sigla unui Organism de Acreditare din lista disponibilă pe site-ul IAF – Forumul Internațional de Acreditare;(…)”
III. Prevederile art. 2 art. 3 și art: 7 din Ordonanța Guvernului nr. 23/2009.
Articolul 2:
(1) În sensul prezentei ordonanţe, termenul „acreditare” şi expresiile „organism naţional de acreditare”, „evaluare a conformităţii” şi „organism de evaluare a conformităţii” au semnificaţia prevăzută în Regulamentul (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului.
(2) Prin expresia schemă de acreditare specifică se înţelege setul de reguli şi cerinţe aplicabile organismului naţional de acreditare şi organismelor de evaluare a conformităţii, stabilite în scopul atestării competenţei acestora din urmă de a realiza sarcinile specifice de evaluare prevăzute în legislaţia armonizată la nivel comunitar sau în legislaţia naţională, după caz.
IV. Regulamentul (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului.
REGULAMENTUL (CE) NR. 765/2008 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI
din 9 iulie 2008 de stabilire a cerinţelor de acreditare și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 339/93
CAPITOLUL I DISPOZIŢII GENERALE
Articolul 1 Obiectul și domeniul de aplicare
(1) Prezentul regulament stabilește normele privind organizarea și funcţionarea acreditării organismelor de evaluare a conformităţii care desfășoară activităţi de evaluare a conformităţii.
Articolul 2 Definiţii
În sensul prezentului regulament se aplică următoarele definiţii:
▼B
10. „acreditare” înseamnă o atestare de către un organism naţional de acreditare a faptului că un organism de evaluare a conformităţii îndeplinește cerinţele stabilite prin standarde armonizate, și, după caz, orice alte cerinţe suplimentare, inclusiv cele stabilite în cadrul schemelor sectoriale relevante, pentru realizarea activităţilor specifice de evaluare a conformităţii;
Citeste mai departe direct in Regulament:
CAPITOLUL II: ACREDITAREA
Articolul 3 Domeniul de aplicare si Principii generale
Articolul 5 Activitatea de acreditare
Articolul 14 Infrastructura europeană de acreditare
____________________
INTERPRETAREA CORECTA SI CONCLUZII PRIVIND CERTIFICATELE SOLICITATE LA LICITATIILE PUBLICE:
Principiul recunoasterii reciproce se aplica doar intre membrii semnatari ai acordului EA MLA / IAF MLA, in sensul ca certificatele emise de un organism de acreditare dintr-o tara sunt echivalente cu certificatele emise sub acreditarea unui organism de acreditare din alta tara, DACA AMBELE ORGANISME DE ACREDITARE SUNT MEMBRI EA MLA / IAF – MLA.
Organisme de certificare acreditate sunt doar cele acreditate de organisme de acreditare membri EA MLA / IAF MLA.
Asadar, articolul 200 alin 2) din legea achizitiilor publice se refera la faptul ca autoritatile contractante sunt obligate sa accepte certificatele emise sub acreditarea altor membri IAF, echivalenti cu RENAR. Dar daca organismul de acreditare nu este membru IAF, certificatul nu este acreditat, asadar nu este echivalent si nu ar trebui sa fie acceptat de autoritatea contractanta.
In concluzie, conform art. 200 alin 2) din Legea nr. 98 din 2016 privind achizițiile publice, certificat echivalent inseamna certificat emis sub acreditarea unui organism de acreditare similar, adica echivalent cu RENAR.
„În domeniul acreditării, Regulamentul (CE) nr. 765/2008 a stabilit un sistem european unic care acoperă atât sectorul reglementat în care acreditarea este solicitată de legislație, cât și sectorul nereglementat.
Acordul multilateral al EA (European Accreditation), la care şi România este parte (prin RENAR), prevede că toți semnatarii au obligația de a recunoaște reciproc echivalența sistemelor de acreditare respective, precum și nivelul de fiabilitate egal al atestatelor eliberate de organismele de evaluare a conformității pe care le-au acreditat.”
Exemplu de cerinta din caietele de sarcini:
„(…) prezentarea unor certificate valabile emise de organisme de certificare acreditate (…)
Nota 5: Certificatele ISO 9001 se vor raporta la sistemele de asigurare a calității bazate pe seriile de standarde europene relevante, certificate de organisme acreditate (…).
Interpretare corecta:
Cerinta “certificat ISO 9001 / ISO 14001 / ISO 45001 acreditat sau echivalent”, ce apare frecvent in caietele de sarcini la licitatii, nu este indeplinita de un certificat Neacreditat Simple, conform legislatiei in vigoare, intrucat ACREDITAT inseamna doar ACREDITAT DE UN MEMBRU SEMNATAR EA MLA / IAF MLA.
Cerinta “certificat ISO 9001 / ISO 14001 / ISO 45001 sau echivalent”, ce apare frecvent in caietele de sarcini la licitatii, de asemenea nu este indeplinita conform legislatiei in vigoare de un certificat Neacreditat Simple intrucat orice licitatie publica trebuie sa respecte cerintele art. 200 alin 2) din Legea nr. 98 din 2016 privind achizițiile publice, iar aceste cerinte mentioneaza clar ca certificatele trebuie sa fie emise de organismele acreditate in Romania sau de organisme de certificare acreditate stabilite in alte state membre, pe principiul recunoasterii reciproce, care inseamna ca sunt recunoscute doar daca organismele de acreditare sunt membrii semnatari ai acordurilor de recunoastere reciproca EA-MLA / IAF MFLA.
Asadar, legislația achizițiilor publice nu prevede restrângeri ale organismelor de acreditare doar la RENAR, organismul national de acreditare din Romania si obliga autoritatile contractante sa accepte, de exemplu, certificate emise de organisme de certificare cu sediul in afara tarii si cu reprezentante in Romania, dar aceste organisme de certificare trebuie sa fie obligatoriu acreditate de un organism de acreditare membru IAF (adica sa fie acreditate de organismul national de acreditare din tara in care isi au sediul sau din alta tara, daca organismul national de acreditare din tara lor nu are competente sa acrediteze pe domeniul lor de activitate).
Certificate necreditate sau acreditate?
Certificatele neacreditate sunt preferate de clientii pentru care costul achizitiei (certificatul neacreditat costa de 2 – 3 ori mai putin decat un certificat acreditat) si rezultatul pe termen scurt ( de exemplu bifarea conditiei “certificat ISO 9001 / ISO 14001 / ISO 45001 sau echivalent” la licitatii) sunt mult mai importante decat beneficiile pe care i le-ar aduce obtinerea unui certificat acreditat.
De multe ori, managerul companiei certificate nu detine toate informatiile necesare pentru a face diferenta intre organismele de certificare si certificatele existente pe piata, astfel incat se intampla destul de des sa nu stie ce cumpara si sa descopere in situatii cheie – de exemplu contestarea certificatului sau la licitatii, descalificarea intr-o competitie pentru obtinerea unui client important in portofoliu etc.
Din acest motive mentionate mai sus si din cauza complexitatii domeniului standardelor internationale, de multe ori, beneficiile unui certificat acreditat raman complet necunoscute, utilitatea sa fiind evaluata strict dupa criterii cuantificabile ( de exemplu se evalueaza investitia in certificare dupa cati clienti noi a adus certificatul in portofoliu) omitand faptul ca certificatul nu este activ fix corporal sau o resursa umana sau o resursa financiara care sa produca direct rezultate (de exemplu nu este un utilaj sau un agent de vanzari sau o suma investita la bursa), ci este mai degraba un activ incorporat in bunul intangibil cel mai de pret al unei companii: marca.
Din punct de vedere al evaluarii ca bun intangibil, marca reprezinta rezultatul investitiilor in scopul mentinerii calitatii bunurilor. Calitatea perceputa – cel de-al treilea activ incorporat in marca, alaturi de Loialitate si Recunoastere – se refera la atributele care semnaleaza cum poate calitatea marcii sa se transforme intr-un important avantaj competitiv, devenind relevanta in decizia cumparatorului de a-si achizitiona un bun economic. Se considera ca valoarea unei marci de fabricatie reprezinta garantia consumatorilor; astfel, daca producatorii inseala asteptarile consumatorilor, acestia vor raspunde prin a devaloriza marca.
CISEO – One Stop Shop recomanda certificatele acreditate
Daca te afli in situatia in care analizezi pe ce varianta sa mergi, noi iti recomandam sa alegi unul dintre tipurile de certificate acreditate (Gold, Premium sau Standard) pentru toate beneficiile pe care acestea le aduc afacerii tale.
Insa vom respecta decizia ta daca ne vei solicita in mod expres un certificat neacreditat atat timp cat ne-am asigurat inainte ca decizia a fost luata de tine in deplina cunostinta de cauza si tu ai inteles in detaliu in ce situatii te ajuta si in ce cazuri nu te ajuta, sau mai mult chiar…te incurca un certificat neacreditat.
In afara de faptul ca suntem singura companie din domeniul standardelor internationale care iti putem oferi posibilitatea sa alegi exact produsul sau serviciul de care ai nevoie, si nu ce dorim noi sa iti vindem, tinem foarte mult la acest principiu de corectitudine fata de tine, spunandu-ti foarte clar de la bun inceput pe ce dai banii. Asta ne diferentiaza de orice alt posibil furnizor de servicii care mizeaza pe lipsa ta de informatie in acest domeniu complex in care exista 20.000 de standarde.
Asadar, inainte de a te decide pentru un certificat neacreditat, te rugam sa verifici care este cerinta exacta a autoritatii contractante sau a partenerului tau de afaceri si apoi sa alegi din portofoliul CISEO tipul de certificat care se potriveste cel mai bine afacerii tale.